Tibi bácsi elintézi!

Nyilván ez a mondat a klasszikus pöttyös labda dobálós műsorból, Dévényi Tibi bácsi kedvenc mondata volt, ám most úgy látszik, egy másik Tibornak is sikerül pozitív fejleményeket elérnie Brüsszelben. Nem lennénk korrektek, ha erről nem számolnánk be.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, Navracsics Tibor Brüsszeli megbeszélései után kedvező hírekkel tudott szolgálni, miután az Erasmus- és a Horizont-források ügyében tárgyalt minap Mariya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztossal.

 A miniszter azt mondat, hogy zökkenőmentes az együttműködés, nincs tehát akadálya annak, – sem az Erasmus+-, sem pedig a Horizont Európa program esetében -, hogy továbbra is részt vehessenek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói, illetve kutatói a programokban.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk az Európai Bizottság közölte: nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramból, azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Navracsics az egyeztetést követően számolt be arról, hogy annak a 180 ezer magyar diáknak, aki alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménybe jár, nem kell semmitől sem tartania, ezt a mostani megbeszélés egyértelművé tette. A magyar miniszter arra kérte Gabrielt és Hahnt, rajtuk keresztül pedig az Európai Bizottságot: világos és egyértelmű kommunikációval erősítsék a bizalmat a magyar egyetemistákban az uniós intézményrendszer felé. Navracsics a tárgyalóteremből kilépve hangsúlyozta: mindkét program folytatódhat az eddigi menetrend szerint, vagyis ugyanúgy lehet pályázni, a beadványokat pedig el is fogják bírálni.

Nincs ingyenebéd

Ezzel párhuzamosan azonban tisztába kell tenni az Európai Bizottság aggályait, amelyek között két konkrétum is szerepel. Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok. Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani, csakúgy azt, hogy pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

Ennek jelenleg egy kicsit ellentmond – de reméljük itt a gyorsaság kontra politikai ukázról van szó -, hogy az érintettek, nem is értik a kérdéseket, amelyek azt feszegetik, hogy visszalépnének-e a kuratóriumokból. A válasz általában vagy nem is jön, vagy valami szokvány demagógi árad belőle, de van, aki közli kerek perec, nem mond le a havi plusz, esetenként másfél milliós juttatásról.

Amíg azonban ezen két sarkalatos kérdés rendeződik, a pályáztatás minden jel szerint folytatódhat. Ezzel politikai szinten a megoldás keretei Navracsics Tibor szerint immár adottak, a tartalmi kérdések nem feltétlenül politikai, inkább technikai szintűek és a szükséges jogszabály módosításokat még március végéig megalkotja a kormány.

A diákok és a kutatók érdekében várjuk, hogy ez meg is valósuljon.