Világrekord

Amióta az Eurostat, az Unió statisztikai hivatala és a KSH is kihozta a 2022 decemberi inflációs adatokat, azóta másról sem lehet hallani, hogy nálunk milyen magas!

Mielőtt a számokat is bemutatnánk lépjünk egyel hátra és gondoljuk végig, miért is röppent fel a hír, miszerint a GVH is kezdi vizsgálni az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás. A hatóság kiemelte: az eljárásban számos élelmiszeripari termék árazási gyakorlatát tekintik át, külön figyelmet fordítanak a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, például egyes tejtermékekre.

Kedves GVH, bízom benne, hogy önöknél dolgoznak közgazdászok is, akik elég ügyesen rá tudnak világítani a tényre, hogy abban a pillanatban, ahogy beleavatkozunk az árak képzésébe felülről, abban a pillanatban generáljuk az inflációt is. Afelől nincs kétség, hogy kiskereskedelmi hálózatok bárhol is behozzák a veszteségüket és mint tudjuk a zavarosban könnyű halászni. Így ezt a látszatintézkedést nyugodtan vehetjük az állam újabb propaganda fogásának az uralt médiában.

Másik különös kérdés, vajon miért is csodálkoznak azon, hogy az üzemanyag ársapka kivezetése hogyan vezethetett a fogyasztás jelentős visszaeséséhez? Ja, hogy itt is belenyúltak a piaci folyamatokba! A miértre egyszerű a válasz: mondhatták, hogy megvédik a polgárokat a szankciós áraktól. Már amíg lehetett…

Ma már az üzemanyagok és az élelmiszer árak is alacsonyabbak mindenhol a környezetünkben, még a „méregdrága” Ausztriában is.

És most nézzük a statisztikát: a KSH 24,5, az Eurostat egy kicsit más módszertannal 25 százalékos drágulást mért Magyarországon decemberben az előző havi 22,5, illetve 23,1 után.

Ezzel a magyar infláció lett Európa toronymagasan legnagyobb inflációja! A sorban utolsó előtti Lettországban is 5%-al alacsonyabb, bár Litvániával egyetemben október során még ők voltak az utolsók! Ami bosszantó, hogy Ukrajnában még a 20%-ot sem éri el az infláció mértéke! Bizonyára rájuk nem hat a háborús infláció!

Forrás: EUROStat

Nem mellesleg decemberben Csehországban 17,2-ről 16,8 százalékosra lassult az infláció, Lengyelországban 16,1-ről 15,3-ra, Szlovákiában 15,1-ről 15-re, Romániában 14,6-ról 14,1-re, Horvátországban 13-ről 12,7-re, Szlovéniában 10,8 maradt, Ausztriában pedig 11,2-ről 10,5-re lassult.

Az adatok szerint az európai országok többsége túl van az inflációs csúcson: az unió 27 országa közül 23-ban már lassult a drágulás üteme decemberre. A kivétel Szlovénia, ahol stagnált, Málta, ahol 7-ről 7,2-re nőtt, Svédország, ahol 10,1-ről 10,8-ra gyorsult, valamint Magyarország.

A 27 ország közül már 12-ben sikerült egyszámjegyű szintre szorítani a pénzromlás mértékét. A legkisebb inflációt, mindössze 5,5 százalékot, Spanyolországban mérték. Alig rosszabb ennél a luxemburgi 6,2, valamint a francia 6,7 százalékos mutató. Az EU egészében 10,4 százalékkal volt drágább az élet decemberben, mint egy évvel korábban.

Mind ehhez sajnos hozzájárul az uniós pénzek blokkolása, ami miatt nincsenek pályázatok, és aminek egyenes következménye, hogy a vállalkozások szinte már csak apró filléreket költenek, költhetnek képzésre, pedig, ha egyszer stabilizálódik a helyzet, akkor a dolgozóknak ismét nem lesz ideje képzésekre járni. Ehelyett a rohanó infláció miatt inkább a karcsúsítás előtt állnak a cégek. Tehát hamarosan az infláció mellé csatlakozik majd a munkanélküliség is.