Hány nyelvet képes megtanulni az ember?

Magyarországon az emberek az anyanyelvükön kívül egy, legfeljebb két idegen nyelvet beszélnek, a három idegen nyelven értő és kommunikáló ember már ritkaságszámba megy. Indiában azonban nem ritka, ha valaki négy-öt nyelven is képes folyékonyan megértetni magát. De mégis, felmerül a kérdés, mennyi az a nyelvmennyiség, amit még képes egy ember magába szívni?

Lássuk azt a néhány különleges nyelvzsenit, akinek meg sem kottyan tíznél több nyelvet elsajátítani.

– Graham Cansdale -14 nyelv

Cansdale mind a 14 nyelvet professzionális szinten alkalmazza, ugyanis mint tolmács dolgozik a Brüsszelben, az Európai Bizottságban.

– Alexander Arguelles – körülbelül 20 nyelv

Arguelles nem hajlandó megmondani, hány nyelven is beszél folyékonyan, sőt hozzáteszi, ha valaki bemond magáról egy pontos számot, kezdjünk el komolyan kételkedni benne. Arguelles eddig több, mint hatvan nyelvet tanulmányozott, napi kilenc órát szán erre a tevékenységére. A hatvanból húszról állítja, hogy gördülékenyen képes rajtuk olvasni.

– Johan Vandewalle -22 nyelv

Vandewalle először egy 1987-es versenyen tűnt fel, amit meg is nyert. Tíz-tíz percen keresztül kellett a 22 nyelv egy-egy anyanyelvi beszélőjével társalognia öt perces szünetekkel, hogy bizonyítsa tudását.

– Ken Hale -50 nyelv

A híres nyelvész azt állítja magáról, hogy valójában csak hármat bír ezek közül, a többin csupán beszélgetni tud. Állítása szerint akkor tudhatunk magunkénak egy nyelvet, ha ismerjük a szavak és kifejezések kulturális mé150417_Hánynyelvetbeszéllységeit is. A legenda szerint Hale-re csak úgy ragadnak az idegen nyelvek, egyszer állítólag egy finn nyelvtankönyvet lapozgatott a repülőgépen, majd a leszállás után már könnyedén tudott társalogni is a nyelven.

– Emil Krebs -32-68 nyelv között

A német diplomata Kínában dolgozott jó ideig. Olyan elképesztő tehetsége volt a nyelvtanuláshoz, hogy halála után a tudósok megőrizték az agyát későbbi tanulmányozás céljából.

– Giuseppe Mezzofanti bíboros -40-72 nyelv között

Egyik életrajzírója állítása szerint Mezzofanti 14 nyelvet tanult, amit később nem használt, 11-en tudott beszélgetni, 9-en beszélt, ha nem is tökéletesen, de hiteles akcentussal, és 30-at pedig anyanyelvi szinten birtokolt.

Cikkünket a https://www.marmalade.hu/kulcsin/oldal-1/cikk/hany-nyelvet-kepes-megtanulni-az-ember- alapján közöltük.