Trükkök nyelvtanuláshoz

Korábban már írtunk azokról a nagyszerű személyekről, akik több, mint két nyelven írnak, olvasnak, beszélnek, avagy tették ezt a múltban. Őket nevezzük poliglottoknak. Természetesen mindenkinek más a módszere arra, hogy megtanuljon nyelveket, azonban mégis érdemes lehet rájuk hallgatni, hiszen valamit azért tudtak. Egyet ők sem csináltak és mi sem javasoljuk: a nyelvkönyvet ne tegyük a párna alá, mert hasztalan lesz!

Korábbi cikkünkben már említettük Lomb Katót, aki ugyan nem a legtöbb nyelvet beszélte a világon, azonban az első női szinkrontolmácsok között tartjuk számon és azért így is majdnem húsz nyelvet bírt. Ő egyébként orosz romantikus regények olvasásával tanulta meg a nyelvet, ragaszkodott ahhoz a tételhez, hogy „a nyelvből tanuljuk a nyelvtant, nem a nyelvet a nyelvtanból”.

Jelen korunk egy másik magyar származású poliglottja, a 16 nyelven beszélő Szigethy Alexandre szerint a sikeres nyelvtanulás egyik titka, hogy merj hibázni. Ezzel azért is érthetünk egyet, mert saját tapasztalás, hogy aki meg akarja érteni amit mondunk, az meg is fogja, segíteni is fog és így egyre magabiztosabbakká válunk.

Giuseppe Gasparo Mezzofanti (Bologna, 1774. szeptember 19. – Nápoly, 1849. március 15.) olasz bíboros semmilyen titkot nem rejtegetett. Élete végéig hangoztatta a poliglottok mantráját: kitartó és módszeres tanulás, memorizálás és vég nélküli gyakorlás. Hagyatékában találtak egy nagy doboznyi tanulókártyát, összesen tizenhárom különböző méretű csomagot: grúz, magyar, arab, török, perzsa, algonkin, orosz, tagalog és három arab írással írt, felcímkézetlen készletet. Néhány csomag vékony volt – örményül mindössze huszonkét kártya. De az orosz kártyák 25 cm magas tornyot alkottak.

Mezzofanti maga mondta egyszer, hogy még felnőttként is úgy tanulta a nyelveket, mint egy kisiskolás: szavakat írt ki és memorizált. Idejét a lehető legjobban kihasználta, magában beszélt a különböző nyelveken gyakorlásképp, ha nem volt társasága. Szótárakat és felváltva mindenféle irodalmat olvasott, fordított, valamint feljegyzéseket készített a beszélgetéseiről. Módszereit játékosan építette fel, rutinként és szórakozásként élte meg a nyelvtanulást. Saját módszertanához viszont haláláig ragaszkodott.

Nem sokban különbözik Lomb Kató összefoglalója sem, Így tanulok nyelveket című könyve 10 tanácsban foglalja össze nyelvtanulási praktikáit.

  1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel – ha többre nem jut idő, legalább egy tízperces monológ erejéig. A reggeli órák különösen értékesek e szempontból: ki korán kel, szókincset lel.
  2. Ha tanulási kedved túl hamar ellankad, ne forszírozd, de ne is hagyd abba a tanulást. Vedd elő valamilyen formáját: olvasás helyett rádióhallgatást, leckeírás helyett szótárolvasást stb.
  3. Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.
  4. Soron kívül írj és vágj be minden olyan részmondatot, amelyet mint előregyártott elemet tudsz a beszélgetés során felhasználni.
  5. Szem előtt elvillanó reklámszöveget, kapuszámot, fül mellett elsuhanó beszélgetést még a fáradt agynak is pihenés gyorsan, kapásból önmagának lefordítani.
  6. Betanulni azonban csak azt szabad, amit a tanár kijavított. Saját lektorálatlan írásaidat ne olvasgasd, nehogy a hiba beléd gyökerezzék. Ha egyedül tanulsz, a megtanulandó egység csak akkora legyen, amekkora kizárja a hiba lehetőségét.
  7. A különleges nyelvi fordulatokat mindig egyes szám első személyre alakítva jegyezd meg. Például ”I am only pulling your leg – Csak ugratlak.”
  8. Az idegen nyelv: vár. Célszerű minden irányból egyszerre ostromolni: újság és rádió, szinkronizálatlan film és szakértekezés, tankönyv és a szomszédok vendége felől.
  9. Ne riasszon vissza a megszólalástól, hogy esetleg hibázol, de kérd meg a partneredet, hogy javítsa ki a hibáidat. És főleg ne sértődj meg, ha – ami nem valószínű – ezt meg is teszi.
  10. Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha a tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szidd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat vagy ezt a könyvecskét, mint tenmagadat.

A fentiekből jól látszik mindig egyet tarts a szem előtt: bízz magadban, legyél szorgalmas! Azt hisszük az élethez is simán csak ennyi kell…