A király beszéde

Soha nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos is, hogy beszéljünk a saját nyelvünkön kívül más nyelveket is, de legalább minimum egyet. De vajon az uralkodók és általában a királyi családok tagjai beszélnek-e nyelveket az anyanyelvükön kívül.

Nos, elspoilerezzük a választ előre: igen, túlnyomó többségük nem is egyet!

Naruhitó császár és felesége. Forrás: Nikkei asia

Igaz, akadnak olyanok is, akik azért nem erőltetik meg magukat, így Naruhitó japán császár, mivel a Havardon és Oxfordban tanult, kiválóan beszél angolul, csakúgy mint Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek feje, aki az arabon kívül csak ezt a nyelvet beszéli. Igaz azért az arabbal jó néhány országban elboldogul.

A legtöbb nyelven azért kétség kívül az a európai monarchiák tagjai beszélnek, ami a családi kapcsolatok miatt nem is annyira meglepő.

Vilmos herceg és Katalin hercegné (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

A nemrégiben elhunyt nagyszerű uralkodó II. Erzsébet az angolon kívül csak a franciával bírt el kimagasló szinten, de a jelenlegi uralkodó III. Károly már a francia mellett beszél németül és ami külön becsülendő walesi hercegként megtanulta a walesi nyelvet is. Ebben a friss Walesi herceg most Vilmos is követi, akinek egyébként is a nyelvtanulás a hobbija és úgy gondolta, micsoda dolog, hogy Wales hercegeként nem beszéli a helyiek nyelvét, így Katalin hercegnével együtt nyelvtanulásra adták a fejüket.

Vilmos-Sándor holland uralkodó a saját anyanyelvén kívül szintén folyékonyan beszél németül, angolul és franciául, felesége Máxima hercegnő származása okán anyanyelvi szinten beszéli a spanyolt és ő kedvese miatt megtanult hollandul is.

VI. Fülöp spanyol és a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó. Forrás: El País

A spanyol VI. Fülöp király a saját spanyolja mellett megtanulta országa egyéb nyelveit is így bírja a katalánt, a galíciai nyelvet, a baszkot, de beszél természetesen angolul, franciául és portugálul is.

Az északi skandináv uralkodók közül XVI. Károly Gusztáv svéd király a svéden túl spanyolul, németül, angolul, franciául és portugálul beszél, míg V. Harald norvég uralkodó anyanyelvén túl beszél svédül, angolul és franciául, de családtagjai a németet, a spanyolt és a portugál nyelvet is beszélik.

II: Margit dán királynő és hitvese. Forrás: Körkép.sk

A dán királynő II. Margit a dánon túl beszél angolul, svédül, németül és franciául beszél folyékonyan. Ő kifejezetten a rokonaival való társalgás miatt tanulta meg ezeket a nyelveket.

A monarchiák sorát folytatva II. Albert monacói herceg, saját nyelvük nem lévén, beszél természetesen franciául, továbbá németül, olaszul és saját bevallása szerint az angol amerikai változatát. I. Fülöp belga király franciául, flamandul, angolul és hollandul beszél.

A legvégére két érdekesség: Andorra társhercege, aki nem más mint a francia elnök Emmanuel Macron csak az angollal birkózik meg jól a saját nyelvén kívül, de Norodom Sihamoni Kambodzsai uralkodó a khmeren kívül, a világon egyedüli uralkodóként beszéli folyékonyan a cseh nyelvet, de tud franciául is kiválóan valamint társalgási szinten, angolul és oroszul.

Norodom Sihamoni kambodzsai király. Forrás: Cambodianess

Összeállításunk nem volt teljes, de szívesen vesszük azon uralkodók jelentkezését, akik kimaradtak a felsorolásból. Ezen túl mindenkit csak kapacitálni tudunk arra, hogy tanuljon nyelveket és legyen így király!