Melyik idegen nyelv éri a legtöbbet?

Sokat ér bennünket magyarokat az a vád, hogy nem beszélünk idegen nyelvet. A helyzet nem javul, ezt alátámasztja az Eurostat 2016-os adta is, amely szerint Magyarországon csak a lakosság 42,4%-a beszélt valamilyen másik nyelvet a magyaron kívül, ezzel jócskán elmaradunk a 64,6%-os Európai Uniós átlagtól.

Még a környező országokban is jobb a helyzet, ám ez egy meglehetősen csalóka statisztika, mert egy szlovák könnyen mondja, hogy beszél csehül, a „román” tud magyarul, de még egy horvát is állíthatja, hogy beszéli a szerbet.

Ez persze nem mentesít bennünket a nyelvtudás hiánya alól. A nyelvtudás ráadásul személyes jólétünket is növelheti, amennyiben például a munkavégzéshez szükséges. A mai diákok talán már jobb helyzetben vannak, hiszen nagyon sok helyen már kötelező egy, de inkább két nyelv oktatása és tanulása – jóllehet azok minőségétől most tekintsünk el. A KSH adatai szerint a magyar iskolákban a 2021/2022-es tanévben a legtöbben az angolt (437 695) vették fel, második helyen a német (106 074) áll, a harmadik helyen pedig a francia nyelv végzett 1 839 diákkal.

Erre talán az is magyarázat, hogy az angol nyelv ismerete egyre több munkakörben alapvető elvárás a munkaadók részéről, de van olyan terület is, ahol a beszélt nyelv ritkaságától arányosan nőhetnek a fizetések is.

Így aztán nem is csoda, hogy a munkaadóknál a legjobban preferált nyelvi sorrendet az angol kezdi, majd a német, a francia, az olasz folytatja. Sokan keresik és értékelik újabban az ukrán nyelvtudást, mivel egyre több vendégmunkás érkezik szomszédunktól.

A fizetések tekintetében a jobban fizetett állásokban a hollandot, dánt, csehet, lengyelt és a spanyolt tudók találhatók.

Jóllehet az álláshirdetések túlnyomó többségében az angol nyelv ismerete elsöprő, ez egyre inkább az elvárás szintje lesz, míg a második beszélt nyelv már valódi jövedelemtöbbletet tud hozni annak ismerőjének.

Igaz tehát az a közhely, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz, ezért fontos a nyelvi képességek megszerzése. És nem csak egy jobb állás megszerzéséhez segít, hanem a külföldi iskolai, egyetemi tanulmányokhoz is szükséges lehet rá, amit nagyon kedvelnek a munkáltatók is.

A címben feltett kérdésünkre tehát egyszerű a válasz: az angol ma már alapnak kell hogy legyen, minden másik nyelv pedig mind többet ér, ha ritkán beszélt, akkor még inkább, hiszen ezekkel akár tolmácsolási, fordítási másodállást is szerezhetünk magunknak.