Napi Parragh

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, szervezetéhez híven vagy a kormány szócsöve, vagy egy tesztelő lakmuszpapír szerepét tölti be. Nagyjából az egész MKIK-BKIK páros tevékenysége ebben ki is merül. A vállalkozásokat nem segítik, de legalább megsápolják, valódi érdekképviseletet nem lát el. A két szervezetben kicsivel többen, mint 200-an dolgoznak (?). Nos mi ennyit látunk ezekből az érdeknemvédő szervezetekből.

Nem mellesleg az MKIK vezetőjétől szoktunk olyan megnyilvánulásokat is hallani, látni, hogy egy jóérzésű ember zsebében is kinyílik a bicska. Emlékezzünk a tanárok nyári elfoglaltságát semmibe vevő kijelentésére, a KATA kapcsán tett megnyilvánulásaira, avagy a tűzoltóknak „miért nem elég az adrenalin” kijelentésére.

vigyázó szemetek…

A többmilliós Rolexben tündöklő kamarai vezér tehát nem igazán van tisztában szavai súlyával, értékével mi több a mai magyar valósággal sem.

Illetve, de! Megint volt egy jó kis, mindenkit megnyugtató kijelentése: “Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik” – mondta.

Érdekes lenne tudni, hogy ő honnan tudja nyilatkozatának további részleteihez a pontos adatokat: nincs annyi pénz a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését és ezt nem is lehet megoldani. Ha bezár egy élményfürdő a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, ami a mellette lévő vendéglőt meg tudná menteni.

Segítek: onnan tudj, hogy megmondták neki, kiszivárogtatva a lényeges információt, nevezetesen, hogy a kormány senkin nem fog segíteni…

Parragh szerint azért kell most dolgozni, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez. “A technikai recessziót nem hiszem, hogy megússzuk, de a mély válságot el kell kerülni. Ha bezár egy gyár, elküldik az embereket, leamortizálódik egy üzem, azt szinte lehetetlen újraindítani. A működés megtartása a legfontosabb” – mondta az MKIK elnöke, aki szerint azt kell eldönteni, hogy a növekedés támogatását vagy az infláció letörését választjuk. Ha ugyanis csak az inflációra koncentrálunk, akkor bedől a növekedés, ha a növekedésre, akkor még jobban elszáll az infláció.

Figyelt a közgáz órán! Arról nem hangzott el semmi, hogy az MKIK miként tudna segíteni a vállalkozásokon…

Aztán rátett még egy lapáttal: “Sajnos az árak emelkedése töretlen, az infláció szerkezete rossz, hiszen az energia- és az élelmiszerár növekedése duplája a fogyasztói árak átlagos növekedésének. Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió. Ez fog bekövetkezni”.

Nos, ezen meg az MNB akadt ki, aki felszólította az MKIK elnökét, fejezze be a monetáris politikával, a magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait. Kár, hogy a többi nyilatkozatának megszüntetéséért nem lobbizott az MNB vezér…

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

Mit mondott ez?

Így kezdődik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye, amely emlékeztet rá, már korábban is felszólították Parragh Lászlót, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg, ám legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.

Nem részletezzük az MNB további válaszait – azok sem mentesek a kormányzati lózungoktól -, annyi azonban biztos, tisztán látszik, miszerint az MKIK elnöke a teljes hozzá nem értéséről ad tanúbizonyságot. Ez pedig a jó pártkatona jellemzője.

Az MNB azért azt is hozzá teszi, hogy Parragh László az inflációval kapcsolatos narratívában sem követi a józanságot, egyértelműen károsak, tévesek azon kijelentései, amelyek magas szinten ragadó inflációt vizionálnak. A globális inflációban már látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak. Így aztán az MNB ismét felszólította Parragh Lászlót, hogy a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját.

Ehhez nincs mit hozzá tenni.