Így is lehet: a németek komolyan támogatnak!

Miközben idehaza bohózatba illően fullad meg a napelem támogatási pályázat, mi több a magyar kormány minden lehetséges eszközzel – még ha burkoltan is – akadályozza a megújuló energiát termelni kívánókat, addig Németországban – ahol komolyan veszik a zöld-tudatosságot -, az energiaválságot csökkentendő, támogatják a lakossági napelemes rendszereket.

A német szövetségi kormány úgy döntött, hogy elengedi az áfát és adómentességet ad a saját fogyasztásra telepített napelemes lakossági rendszerekre. Sőt: nem csak a lakossági, hanem a kereskedelmi ingatlanokra is kiterjesztik ezt a lehetőséget.

Aki családi házban vagy kereskedelmi ingatlanban legfeljebb 30 kilowatt teljesítményre képes fotovoltaikus rendszert üzemeltet, annak 2023 elejétől már nem kell jövedelemadót fizetnie a hozam után. Történt mindez úgy, hogy a jövő évi adózási rendszer átalakítása mellett a német kormány új támogatási intézkedéseket is bejelentett, köztük azt is, hogy az áfa-szabályok nem vonatkoznak a napelemes rendszerek és energiatároló rendszerek vásárlására, importjára és telepítésére.

Ez utóbbinak az a feltétele, hogy a rendszereket magántulajdonú házakba, lakásokba, illetve azok közelében helyezzék el. De ugyanez érvényes “a közjót szolgáló tevékenységet szolgáló köz- és egyéb épületekbe” telepített rendszerekre is.

Ez az áfamentesség azt jelenti, hogy a napelemes rendszer üzemeltetőknek a jövőben nem kell külön kérvényezniük a kedvezményt. Ez a lehetőség mindazonáltal benne van a megújuló energia termelést is ösztönző, új európai uniós áfa-irányelvben. A szorgos németek ezt az intézkedést a 2022-es éves adótörvényében már jóvá is hagyták.

A németek számára fontos volt a bürokrácia csökkentése és a jogbiztonság kérdése is, így minden egyszerűbb és vonzóbb, mindamellett, hogy az új jogszabályi rendelkezésnek az is a része, hogy jövedelemadó kérdésben tanácsadó egyesületek segítsék a napelemes szabályozás alá eső cégeket. Ezt korábban az adótörvény tiltotta.