Napelem pályázat – a pozitív fejlemény

Már novembertől elérhető lesz a lakossági napelemes pályázat második üteme a tervezett tavaszi időpont helyett, így a több mint 200 milliárd forint keretösszegű pályázati támogatás több tízezer, átlagjövedelem alatti családnak segíthet – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Kiemelte, az energiaválságra tekintettel a kormány kiemelt célja, hogy a háztartások mielőbb hozzájussanak a lakossági napelemes pályázat által kínált lehetőséghez, ami a korszerűsítésen túl tartósan és jelentősen csökkenti a családok rezsiköltségét.

A felhívás első üteme óriási érdeklődés mellett zajlott, és rekord mennyiségű, több mint 43 ezer pályázat érkezett. Az első szakasz lezárásához közeledve döntöttek úgy, hogy a tervezett jövő tavaszi időpont helyett már idén novemberben megnyílik a második ütem beadási szakasza.

A részletek ezen a linken elérhetőek: RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”

A pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,

VAGY

(2) tetőszerkezetre helyezett, a felhívásban részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

A pályázatra a nagykorú természetes személyek (magánszemély), jelentkezhetnek, akik 2020. évben jövedelemmel rendelkeztek és a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.

A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100%-os.

Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.900.000 Ft, (2) esetén bruttó 11.300.000 Ft.

Benyújtási időszakok:

A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.

A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Forrás: MTI