Mindenki reszkessen: mesterséges intelligencia az adóhivatalnál

A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mindennek célja – egy  februári kormányhatározat alapján – a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása, és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása. (Jelentsen ez bármit is. szerk. megj.)

A munkacsoport feladatai között szerepel egyebek mellett egy javaslat kidolgozása a szemantikus adatvagyon-kataszterre, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára, valamint a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése.

Vágujhelyi Ferenc, a NAV-ot vezető államtitkár, a munkacsoport állandó tagja az alakuló ülésen úgy fogalmazott: ez egy multidiszciplináris munka, ezért számos tudományág együttműködésére van szükség. „Azért jó, hogy a NAV-ban jöhetett létre ez a munkacsoport, mert itt rengeteg nagy pontosságú, validált adat van, amit egységes azonosítókon tartunk nyilván, így nem kell bonyolult kriptográfiai rendszereket létrehoznunk azért, hogy az elemezhetőség fenntartása mellett is garantáljuk a kutatott anyag anonimitását” – fogalmazott a NAV vezetője.

Vágujhelyi szerint a lehetőségek óriásiak, de az adatvédelem egy szükséges és indokolt korlát. Fontos, hogy amit most felépítünk, amilyen eszközt a kutatók és döntéshozók kezébe adunk, azt a társadalom ne fenyegetésnek, hanem segítségnek lássa.

A munkacsoport elnöke Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. A munkába bekapcsolódnak minisztériumok (a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda), a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont, a Digitális Jólét Program munkatársai és külső szakértők is.

Tegyük hozzá, hogy mindez mi célt szolgál, azt mindannyian tudjuk. Így minden, még esetleg „szürkén” működő vállalkozás és számlaforgalom is tetten érhető lesz, ami a meglehetősen lyukas költségvetési zsák foltozásában is részes lehet, illetve kényszerítheti a gazdasági szereplőket a még tisztább játéktérbe. Azt, hogy miért „ügyeskedik a magyar” azon persze el lehet gondolkodni, de az egy másik írás témája lenne.

A hvg.hu-n megjelent cikk felhasználásával.