Ne süss, kis szűcs!

Azon NER-vállalkozások, amelyek eddig dörzsölték a tenyerüket, hogy majd a vendéglátósok képzésén meggazdagodnak, most ismét törhetik a fejüket, hogy milyen képzést is kellene kitalálni kötelező jelleggel, ami majd pótolja az itt kialakuló veszteséget.

Történt ugyanis, hogy a szociálisan totális érzéketlenséggel rendelkező kormányunk még augusztusban hozott, egy egyébként szeptember 1-én életbe is lépő rendeletet, amely szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Önmagában persze nem lenne gond, ha hozzáértő kezeiből kapnánk meg a napi táplálékot, csakhogy…

Csakhogy sikerült megint, az érintett szervezetek szerint egyeztetés nélkül olyan jogszabályt alkotni, ami betarthatatlan és teljesen irreális a magyar vendéglátósok 90 százaléka számára. Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja. Az új szabály értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst. A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

Mi a probléma?

Először is, a teljes vendéglátó iparágban idehaza a járvány miatt csaknem 50 ezerrel kevesebben dolgoznak idén a tavalyihoz képest. (Ez Statisztikai Hivatali adat.) Nagyon sok embert elbocsájtottak, sokan egyszerűen megélni akartak és úgy döntöttek, nem térnek vissza a vendéglátásba és turizmusba. Ez elképesztő mértékű munkaerőhiányt generál a vendéglátóknál, ahol még ingen magas jövedelem mellett sem találnak, nem hogy szakképzett, de semmilyen munkaerőt.

Másodszor, a gyorsétterem láncokon át, a kifőzdékig, éttermekig, ételgyártókig nagyon sok helyre vesznek fel éppen csak a megfelelő munkafázisokra kiképzett diákmunkásokat, hiszen nincs is másra szükség. A rendelet betartásával gyakorlatilag ezek a láncok és éttermek is lehúzhatnák a rolót.

Harmadszor, és ez egy érdekes pont, mint képzési téma: hol tanulhatják meg a jövő szakácsai, cukrászai a mesterséget, hol végezhetnének bármilyen szakmai gyakorlatot, ha egy konyhán maximum nézhetik a folyamatokat, abban e rendelet részt venni nem engedi őket? Mert a jogszabály ezeket a szakmákat érinti: édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus. Minden konyha álma az olyan pályakezdő, aki nem gyakorolt. Ja nem.

A rendelet értelmetlenségét semmilyen EU-s direktíva nem írta elő, így nem tudunk másra gondolni csak a bevezetőben érintett képzési ötlet. És bár amint alább látni fogjuk az illetékeseken akkora nyomás keletkezett, hogy visszakozni kezdtek, előbb utóbb ez a kormány ezt a rendeletet valami módon érvényesíteni fogja, így kérdés ki fog lángost sütni a strandon, piacon, ki fog fagyit készíteni, kolbászt árulni? Ennyit a vállalkozás szabadságáról is, hisz az és oly módon lehet, ahogy diktálják, engedik. Magyarország a bürokrácia hazája, amely lében egyszer úgyis megfullad.

No de mit lépett az illetékes minisztérium?

A tegnapi közleményében – tehát másfél hónappal a rendelet hatályba lépését követően – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását. Ahogy írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. (Milyen érdekes, ezekre a felsoroltak nem emlékeznek! Talán a kollektív felejtés bűnébe estek, avagy csak a kormány szokásos arroganciájának áldozatai lettek! A szerk.) A közlemény így folytatja: az elmúlt időszakban azonban olyan visszajelzések érkeztek a piac felől, amelynek alapján a tárca úgy módosítja a szabályozást, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése.

No, a módosítás részletei majd kiderülnek, mindenesetre ismét az adófizetők pénzével és idegeivel játszottak egy sort. Pont ugyan az az átgondolatlanság jellemzi ezt is, mint az OKJ képzések átalakítása, a nem hűséges képzőintézmények ellehetetlenítése.

Bízzunk benne, hogy Juliska néni büféjében, aki egyébként valaha pedagógus volt, azért majd élvezhetjük a szakmai papír nélkül is fenségesre sikeredett lángost, amelyet a szokásos kedvességgel tett elénk a pultra!

FRISSÍTÉS!

Az ITM tegnapi módosítást ígért, ez jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben, és már október 13-tól érvényes. Az új rendelet szerint a cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Egyáltalán nem vonatkozik a képesítési előírás „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsokra, frissen sültekre, sült és főtt kolbászra, hurkára, virslire, füstölt vagy sült halra, lángos-, palacsintafélékre, meleg és hideg szendvicsfélékre, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítésére és kiszolgálására.

A többi területnek is csak 2023 végéig kell felkészülnie a rendeletre.