Drasztikus lépés, de szükséges!

Kevés az olyan tudatos polgár, aki minden környezetre ártalmas dologtól mentesen tudja élni az életét. Egy biztos, most helyettünk lépnek és nemes egyszerűséggel a jövő hónap elejétől már nem lehet fültisztító pálcikát venni műanyagból, csak úgy szívószálat, de a nejlonzacskós vásárlásnak is befellegzett. Ettől az időponttól tilos az egyszeri használatra készült műanyag termékek forgalomba hozatala, de ezzel nincs vége, mert január 1-jétől például az italos poharak is felkerülnek a tiltólistára.

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy 2021 nyarán kezdődhet meg az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése Magyarországon. A törvényi háttér megszületését követően, most megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, ami első lépcsőben július 1-jén lép hatályba. A cél annak az EU 2019. májusában elfogadott irányelvnek való megfelelés, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig kell végrehajtania a tagállamoknak.

Ha valakinek kétségei támadnak a rendelkezés szükségessége miatt: patak partja Romániában, ami…

Ez a rendelet meghatározza az egyszer használatos műanyagtermék fogalmát is: olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült, és amelyet nem arra szántak, nem úgy terveztek, vagy amelyet nem azzal a céllal hoztak forgalomba, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető legyen, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen. Itt azért megjegyezzük, hogy például a nejlonzacskót igenis lehet többször használni…

Így tehát tilos július 1-jétől a következő, egyszer használatos műanyagtermék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala:

 • fültisztító pálcika
 • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
 • tányér műanyagból
 • szívószál
 • italkeverő pálcika
 • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet
 • expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely
  • – azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, 
  • – fogyasztása általában az edényből történik,
  • – készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást
 • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is
 • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Tilos emellett azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikron és 50 mikron közötti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

… itt nálunk, például a Szamosban, vagy a Tiszában köt ki.

2023. január 1-jétől tilos lesz az italtartó pohár forgalomba hozatala is, beleértve annak tetejét és fedelét is. A rendelet szerint ez olyan műanyagból készült egyszer használatos poharakra vonatkozik, amelyek a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgálnak, ideértve a természetes személy személyes szükségletének kielégítésére szolgáló műanyag poharat is.

Tudjuk jól, mi magyarok nehezen alkalmazkodunk a változáshoz, így kíváncsian várjuk, hogy mindez hány kiabálásba, anyázásba fog kerülni a boltokban, olyanokkal, akik nem tehetnek az egészről. De sajnos szükséges a lépés, ha szeretnénk a jövő embereinek egy legalább nagyjából még lakható bolygót átadni.