Diploma nyelvvizsga nélkül

Nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Facebook-bejegyzésében.

Hogy mi indokolja mindezt, azt senki sem tudja. Az biztos, ettől szavazatot egy darabot sem fog kapni a jelenlegi kormány. Ismét hiába tiltakoznak a nyelviskolák, az egyetemek vagy bárki. Ismét süket füleket lelünk csak, úgy, mint az eléggé félrement pedofil-ellenes törvénnyel…

Tudomásul kéne venni, hogy a világon sehol nincs ilyen előírás, és tudjuk jól ezzel csak a nyelvképességeket szerette volna anno a törvényalkotó magasabb szintre emelni, de min minden kötelező, ez is kontraproduktív. Mindamellett, hogy a mostani helyzetben éppen, hogy lett volna idejük tanulni a nyelvvizsgára a diplomásoknak, mert on-line működött a teljes nyelvi képzés. Minden ebben a tárgykörben elhangzó kifogás csak üres szó, mert ha valaki akar, akkor tud tanulni így is, még az érettségikre is fel lehetett készíteni a srácokat.

Azt is meg kellene már végre érteni minden magyarnak, hogy angolul mindenképp, de inkább még egy nyelven is képesnek kellene lenni kommunikálni. Ez persze nem nyelvvizsgafüggő, és bár most szépen összemostam a miért engedik el a nyelvvizsgát kérdést a minek a nyelvvizsga kérdéssel, de ez két külön dolog. Az egyik az, ha már kell, akkor legyünk következetesek – erre az oktatáspolitikára sem érvényes ez -, illetve értsük meg, a világban el/lemaradunk, ha nem tudunk legalább egy, de inkább két nyelvet.

Tapasztalatból tudjuk persze, hogy a nyelvvizsga sikere nem azonos azzal a képességgel, hogy beszélni is tudni fogunk, sokaknak ez majd csak akkor alakul ki, amikor az adott nyelvterületen meg kell élnünk belőle. Ehhez a gátlásokat is le kell vetkőzni, ez pedig a nehezebb része a dolognak és ezen végképp nem segít a nyelvvizsga-követelmény akár csak időlegesen történő felfüggesztése is.

Arról már nem is beszélve, hogy a diploma, a magyar diploma mennyit fog érni, ha nem megy a kommunikáció…