• Home »
  • Képzés »
  • Megint változott, változik a felnőttképzés, akár ösztöndíj is járhat. Nem is kevés

Megint változott, változik a felnőttképzés, akár ösztöndíj is járhat. Nem is kevés

Folyamatos változásban, változtatásban van a felnőttképzés. Amint arról már korábban beszámoltunk teljesen átszabásra került az OKJ-s képzés. Ehhez kapcsolódó újabb változás, hogy most már a felnőttképzésben is jön az ösztöndíj, a diákhitel és a pályakövetési rendszer.

Ismét átszabta a felnőttképzések rendszerét a kormány ettől a tanévtől, ugyanis már nemcsak diákhitelt, de a komolyabb tanfolyamokon több százezer forintos havi ösztöndíjat is kaphatnak a résztvevők, iskolarendszeren kívül. Ilyen formában is támogatott képzés például a vállalati továbbképzések, részszakmák, ráépülések. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyetért a döntéssel, ugyanis nemzetközi viszonylatban hazánkban kevés a felnőttképzésben résztvevők aránya. A régi szabályok alapján működő képzések 2022. december 31-ig folytathatók, párhuzamosan az újakkal. Az illetékesek szerint csökkennek a felnőttképzők adminisztratív terhei, így könnyebben és gyorsabban indíthatnak tanfolyamokat. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét, a képzők arról panaszkodnak, hogy belefulladnak az adminisztrációba, vizsgáról csúsznak le hallgatók, mert nem értik miért kell olyan adatot közölniük amihez semmi köze a képzésnek, stb. Amint pedig alább látni fogjuk nem hogy újabb feladatköröket tolnak a képzőkre, azok adminisztrációjával együtt (vö. adminisztratív tehercsökkenés!), de még finanszíroztatják is velük az állam helyett a hallgatókat.
A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősített képzéseken ösztöndíj is jár majd, méghozzá az aktuálisan érvényes garantált bérminimum kéthavi összegének megfelelő összegben (ami jelenleg nettó 140 ezer forint). A pénzt a képző fizeti (!), és maximum 2 évig lehetnek jogosultak rá a tanulók. A nem kiemelt, minimum ötvenórás képzéseken is járhat ösztöndíj, ebben az esetben a bérminimum hetvenöt százaléka jár a tanulónak, de csak akkor, ha nem vesz igénybe képzési diákhitelt vagy egyéb, foglalkoztatást elősegítő támogatást. Amennyiben az ösztöndíjas nem fejezi be a képzést vagy nem szerzi meg a szakképesítést, juttatásukat teljes egészében vissza kell fizetniük a felnőttképzőknek. Itt láthatjuk mekkora plusz terhet kapnak tehát a képzők adminisztrációban és finanszírozásban egyaránt. Ennyit a propagandáról…
Újdonság továbbá, hogy ettől a tanévtől már a felnőttképzésben is igényelhető hitel, amelynek feltételei megegyeznek az egyetemi diákhitelekével. A hitelt 2021. áprilisától igényelheti a 18 és 55 év közötti korosztály, legalább 3 hónapos képzésre.