Még mindig siralmas a nyelvtudás magyar helyzete

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni. Akik Magyarországon mégis a nyelvtanulás mellett döntenek, toronymagasan az angolt részesítik előnyben. Az általános és középiskolai tanulók 67%-a Shakespeare nyelvét szeretné elsajátítani, ami azt jelenti, hogy többen tanulnak angolul, mint az összes többi nyelvet együttesen. Második a német, majd ezt követi sorrendben a francia, a spanyol és az olasz.

Viszont a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, mert az elmúlt években tovább romlott a magyar diákok idegennyelv-tudása: 2018-ban a nyolcadikosok 40 %-a nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn. Ráadásul az Európai Unióban nálunk él a legtöbb olyan fiatal, aki nem is szeretne újabb idegen nyelvet tanulni.

Ezek nehézségek és problémák Európa számos országát jellemzik. Évtizedes tendencia, hogy földrészünkön visszaszorul a nyelvtanulási hajlandóság. Többi között emiatt hívták életre – az Európa Tanács és az Európai Unió szervezésében – még 2001-ben a “Nyelvek Európai Éve” rendezvénysorozatot, amelynek programjain 45 ország, több millió állampolgára vett részt. Az esemény sikeréből merítve minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját,amelynek célja egyrészt a nyelvtanulás népszerűsítése, másrészt Európa nyelvi sokszínűségének ünneplése.

Budapestet 2020-ban a “Converzum – a nyelvi közösségi tér” képviseli az Európai Nyelvek Napján, sőt, egész héten át tartó – ingyenesen látogatható – színes, érdekes nyelvi játékokkal, programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényeken személyesen és online is részt lehet venni. A Nyelvek Európai Napjának célkitűzései így foglalhatóak össze:

  • a közvélemény figyelmének felhívása a nyelvtanulás fontosságára, illetve a tanult nyelvek sokszínűségének növelése a nyelvi változatosság és a kultúrák közötti megértés támogatására
  • Európa megőrzendő és támogatandó gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségének népszerűsítése
  • az egész életen át tartó nyelvtanulás előmozdítása az iskolában és azon kívül, függetlenül attól, hogy a cél a külföldi tanulás, szakmai fejlődés, a mobilitás lehetővé tétele vagy egyszerűen csak a kellemes kikapcsolódás és a kommunikáció.

Partner cégeink, az OGKI Kft. és a Mind Center Kft. továbbra is áll ügyfelei rendelkezésére, amely a munkahelyi csoportos képzéseket illeti. Mert csoportban tanulni jobb és könnyebb, no és gazdaságosabb, mint egyénileg. Arról nem beszélve, hogy sohasem késő elkezdeni.

Forrás: Pénzcentrum