Ingyentankönyv mindenkinek 2020-ig

Minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez 2020-ra – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön.

Az állam ezzel 1,6 milliárd forinttal tehermentesíti a családok kasszáját, mondta a miniszter.

Amikor a program 2013-ban elindult, csak az első évfolyamosok kaptak ingyen tankönyvet, az érintettek száma 2018-ban egymillió volt, így az állam akkor több mint 12 milliárd forintot költött tankönyvtámogatásra. Kásler hangsúlyozta, a támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint hogy a kormány olyan minőségi tankönyvellátásban részesítse a diákokat, amely megfelel a 21. század kihívásainak.

Kásler Miklós kitért arra is: tavaly lejárt a legtöbb tankönyv megjelentetésének engedélye, ezért az állam átveszi a nemzetiségi oktatáshoz szükséges és a pedagógusok által magas színvonalúnak ítélt tankönyveket. Ez a kormánynak 1,6 milliárd forintos kiadást jelent – tudatta.

Kásler Miklós szerint az egységes tananyaggal, nem szürkül el az oktatás, hanem egy olyan törzsanyag jön létre, amelyet mindenkinek illik és érdemes elsajátítania. Emellett a magyar oktatási rendszer széles palettán kínál mindenféle ismeretszerzési lehetőséget.

Az tény, hogy minden év szeptembere, különösen a kétgyermekes családoknak igazi próbatétel volt, mert a tankönyvekkel, füzetekkel, írószerekkel együtt akár a 40-50 ezer forintot is elérte az iskolakezdés.