Emelkedőben a megújuló energia aránya az Európai Unióban

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett adatok alapján megállapítható, hogy az Európai Unió a felhasznált energia mintegy 17,5 százalékát nyerte már megújuló energiaforrásokból 2017-ben. Az Eurostat az ilyen adatok rögzítését 2004-ben kezdte meg, amelyből az látszik, hogy az elmúlt 14 év során a kezdeti 8,5 százalékról 2017-re 17,5 százalékra emelkedett a megújuló energia felhasználása. Hogy ez a klímakataklizma kellős közepén sok-e avagy kevés, mindenki döntse el. Szerintünk kevés.

És habár hazánk kivételesen a 2020-ra vállalt nemzeti célként megjelölt 13 százalékot már fél százalékkal meg is haladta, az adat mindenképp becsapós, hiszen Ausztria – ahol egyébként csökkent a megújuló energiák aránya – még egy százalékra van a céltól, de a cél majdnem a duplája (32,6%) a mienknél!

A cél egyébiránt az, hogy 2030-ra az Unióban 32%-ra emelkedjen a megújuló energiaforrásokból származó energiafelhasználás. A legmagasabb részarány Svédországban volt (54,5 százalék), amit a finnek (41 százalék), a lettek (39 százalék), valamint a dánok 35,8 százaléka követ. Ezután a már említett Ausztria áll. A lista végén Luxemburg 6,4 százalékkal, majd Hollandia 6,6 és Málta 7,2 százalékkal helyezkedik el.

Tizenegy uniós állam – Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia és Svédország – tehát már elérte a számára 2020-ra kitűzött célt, Ausztria és Lettország pedig kevesebb mint 1 százalékpontra áll a teljesítésétől.

A legnagyobb lemaradásban Hollandia (7,4% (!)), Franciaország (6,7% (!!)) van, majd őket követi Írország, Nagy-Britannia és Luxemburg, ami a kitűzött nemzeti célt illeti. Hollandia vállalása 14, míg Franciaországé pedig 23 százalék volt. A 2020-ig történő nemzeti vállalásokat az alábbi diagram tartalmazza.