Az eddigi legjobb kezdeményezés

Mindig is úgy véltük, hogy nyelvet igazán tanulni, pontosabban használni megtanulni, csak idegen nyelvi környezetben lehet. Amikor kényszer hatására kell kommunikálnunk, akkor átszakadnak az addigi gátak és rájövünk, hogy képesek vagyunk más nyelven is megértetnünk magunkkal.

Ezért is üdvözlendő nagyon is a kormányzat azon terve, hogy a 2020-21-es tanévtől, évente akár 140 ezer, 9. és/vagy 11. évfolyamos magyar diáknak nyújtanak ingyenes, kétszer kéthetes nyelvi kurzust.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt nyilatkozta, hogy a külföldi fogadó családok és az iskolák vállalnak felelősséget nemcsak a tanulásért, de minden egyéb vonatkozásban is. Hozzátette, kétféle megoldás jöhet szóba a diákok külföldre utazása kapcsán, az egyik a csoportos, a másik az egyéni. Hozzátette, tömeges igény leginkább az angolra, a franciára és a németre alakult ki Magyarországon, de vannak olyanok, akik Máltára mennének vagy Pekingbe, s remélhetőleg a környező országok is kedvelt célállomások lesznek. A külföldi nyelvi kurzusok programja 90 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek, a jelzett időponttól.