Megfertőztem a családom – 2. rész

Alább folytatjuk az Angol Intézet összeállítását a legjobbnak ítélt angol nyelvtani és szótanuló appok bemutatásával. Az előző részbe igazából egy app, a Duolingo bemutatása fért bele, most alább olvashatjátok a további javaslatokat.

 Angol szótanuló app: Quizlet

A quizlet nyelv -és szótanuló appot napi szinten több, mint 10 millióan használják és folyamatosan fejlődik.

Alapvetően szókártyákra épül, ami azt jelenti, hogy létrehozhatsz egy virtuális kártyát, aminek az egyik felén egy szó/kifejezés található, a másik felén pedig egy definíciója, leírása.

Így létrehozhatod saját szótáradat/kislexikonodat ebben a nyelvtanuló appban. Azonban az igazán nagy ereje a közösségben rejlik.

Ugyanis amellett, hogy készíthetsz saját magadnak tanulnivalót, a kereső segítségével találhatsz olyan témákban szavakat és kifejezéseket, amelyeket más Quizlet felhasználók készítettek.

Így egyszerűen csak rá kell keresned azokra a témákra, amikre szükséged van és tanulhatsz a mások által készített szókincsfejlesztő kártyákkal.

Miért jó ez? A kezdéskor nem kell azzal bajlódnod, hogy először vigyél be jó pár angol szót és definícióját, hogy el tudj kezdeni gyakorolni.

A saját szavaidat, majd eme szótanuló app első felfedezése után a nyelvtanulásod közben folyamatosan hozzáadhatod. Elsőre szerintem nem érdemes erre fókuszálni. Inkább keress rá egy témára, amiben már mások nagy valószínűséggel hoztak létre szókártyákat.

Miután rákerestél egy témakörre úgynevezett ”card set”-eket fogsz látni. Ez lényegében egy mappa, amiben szótanuló kártyák vannak. Mindegyikben más a szókártyák száma, ez attól függ, hogy létrehozójuk hányat készített (és majd te is készíthetsz ezekhez hasonlókat). Amikor kiválasztunk egy card set-et, akkor a benne lévő szókártyákkal gyakorolhatunk.

Ehhez 4 különböző funkcióval segít téged ez a szótanuló app az angol szókincsfejlesztésben: A learn, a cards, a write, a match módszerek és feladatok segítenek téged abban, hogy maximálisan elsajátíthasd a szavakat. Sőt a végén egy teszt formájában erről meg is bizonyosodhatsz vegyes feladatokkal.

Ezek a szótanulós feladattípusok a következőket jelentik:

  • Learn: Itt először megkapod a definíciót és kattintásra megnézheted a kártya másik oldalát, tehát a jelentését. Ezután eldöntheted, hogy feldobja-e újra ezt a szókártyát ”study again” vagy ”got it” tehát megtanultad és mész tovább. (Egyébként a felolvasó robothang elég jó minőségű a google translate-hez képest.)
  • Flashcards: Ugye itt is ugyanazok a szavak és definíciók vannak, mint az előbb (ugyanazok a szókártyák). Itt alapvetően a lejátszás gombra kattintva folyamatosan halad szóról szóra és forgatja neked az alkalmazás a szókártyáidat.
  • Write: Itt azt a szót kell beírnod, amit a meghatározás jelent (vagy kép ábrázol).
  • Match: készen állsz egy kis játékra? Akkor párosítsd össze a szavakat a definíciójukkal.Kattints a szövegre, és keresd meg a hozzá tartozó meghatározást és mindezt úgy, hogy közben telik az idő!Jó kis verseny ez önmagaddal, mert minél jobban ismersz egy szót és meghatározását, annál gyorsabb leszel.Talán annyi hátránya van, hogy egy idő után már nem olvassuk végig a definíciót, hanem csak gyorsan kattintunk az első szavak láttán és ilyenkor inkább a rövid távú memória dolgozik, hosszabb időre viszont így kevésbé marad meg.

Test: Itt vegyes feladatokkal ellenőrizheted tudásod. Van benne a fent említett ”write” feladat, továbbá quiz, ahol több lehetőségből kell kiválasztani a megfelelőt, illetve igaz/hamis játék is.

Miután megismerkedtél kicsit ezzel a szókincsfejlesztő appal, javasolnám, hogy kezdd el használni nyelvtanulásod során. Ha új szavakat, kifejezéseket tanulsz vidd fel a quizlet-be és gyakorolj velük, amikor van 5-10 szabad perced.

Összességében a Quizlet az egyik legjobb szótanuló és egyben nyelvtanuló app. Valóban segít, hogy élvezetes legyen a sokszor száraz angol szavak és kifejezések tanulása. Ezért is gondolom, hogy ez egy olyan alkalmazás, ami megéri, hogy az okostelefonunkon legyen.

A Quizlet applikáció innen tölthető le iOS-re és innen Androidra.

Angol nyelvtan appok:

Nincsen valóban használható nyelvtudás, alapos nyelvtani ismeretek nélkül. Szerencsére már ennek az elsajátításához sem kell az unalmas tankönyveket bújni, hanem van pár remek nyelvtanulóknak szánt angol nyelvtan app.

Egyébként amennyire fontos az angol nyelvtan, annyira kevés a jó ingyenes applikáció.

Leteszteltük a TOP 10 angol nyelvtan applikációt és végül ezek közül kettőt tudunk ajánlani (még ezeknél is sikerült kritikát megfogalmazni): Így az English Grammar Test-et, illetve az English Grammar Book-ot fogjuk most részletesebben bemutatni neked.

Bónuszként pedig kezdőknek és magyarul tanulni vágyóknak az Angol Nyelvtan appot ismertetjük.

(Ha szívesen áldoznál is némi összeget egy jó nyelvtanos applikációért, akkor English Grammar in Use-t ajánlanám figyelmedbe: iOS-re, Androidra)

English Grammar Book

Azért válogattuk be ezt az angol nyelvtan appot az ajánlott alkalmazások közé, mert a nyelvtani magyarázatok nagyon tisztességesen össze vannak állítva (angolul). A 3 legfontosabb elem mind megjelenik:

Részletesek a leírások

  • sok-sok példával szemléltet
  • és készítettek kapcsolódó feladatokat, amivel be lehet gyakorolni ezeket a nyelvtani szabályokat.

Azonban kritika az alkalmazásra nézve, hogy nem változatosak és izgalmasak a feladatok. Két féle feladat van, de lényegében mindegyik ugyanaz, hogy több válasz lehetőségből válasszuk ki a megfelelőt.

A különbség, hogy az egyiknél kattintani kell a helyes megoldásra, a másiknál pedig be kell húzni a helyes megoldást a mondat üres részébe (fölösleges bonyolítás).

Továbbá a Quiz hangja kifejezetten idegesítő és gagyi hatást kelt, szerencsére a benne lévő tartalom nem az és a hangot is le lehet venni.

Valamint bár azt mondtuk, hogy ingyenes app, sajnos vannak kissé zavaró reklámok, így ezzel fizetünk ezért a nyelvtanuló applikációért úgymond. Végül nekem a kinézete sem a legbarátságosabb, olyan szürke, mint néha az angol nyelvtan tanulás maga.

Összességében viszont kevés átfogóbb nyelvtan app létezik jelenleg kvázi ingyen.

Az English Grammar Book ide kattintva tölthető le iOS-re és innen Androidra.

A következő angol nyelvtanuló app, amit most be szeretnénk mutatni neked, az az English Grammar Test. 

English Grammar Test

Ez az applikáció sokban hasonlít az előzőre, azonban pár különbség miatt mindenképp szeretnénk ezt is ajánlani.

Ez az app az angol tanulásban elsősorban a már középszintű nyelvtanulókat segíti, különösen abban, hogy begyakorolják vagy felelevenítsék a korábban megtanultakat.

Itt is vannak alapszintű nyelvtani feladatok, viszont ezeknek a feladatoknak a megértéséhez is szükséges egy erős alap angol nyelvtudás.

Ebben a nyelvtanuló applikációban a tesztjellegű feladatokat megoldhatjuk témák szerint vagy ezekből vegyesen válogatva.

Itt az előző applikációval ellentétben nincs nyelvtani leírás a feladatok előtt, csak ha megoldottuk őket.

Tehát a quiz kitöltése után láthatod csak az indoklást, hogy miért volt az a válasz a helyes válasz. Ezek egyébként elég jó magyarázatok, így utólag sokat segítenek az értelmezésben.

Összefoglalva egy mondatba akkor ajánlanánk ezt a nyelvtanos applikációt, ha már korábban sok nyelvtant tanultál és most szeretnéd ezt jobban elmélyíteni.

Több, mint 1200 feladat vár rád ebben az alkalmazásban és nekem személy szerint a kezelő felülete is jobban tetszik és szívesebben gyakorlok ezzel.

Az English Grammar Test nyelvtan app ide kattintva Androidra érhető csak el.

Angol nyelvtan – magyar nyelvű angol nyelvtan app

Ez az alkalmazás magyar nyelven foglalja össze az angol nyelvtant. Azért szerettük volna ezt mindenképp beletenni, mert ha kezdő vagy és még nem érted a nyelvtani magyarázatokat angolul, akkor ez több sikerélményt fog adni, mint az előző kettő angol nyelvtan app.

Sajnálatunkra gyakorló feladatok nincsenek hozzá. Lényegében ez a nyelvtan app nem több, mint egy jól összeszedett angol nyelvtan könyv a zsebedben olvasgatásra.

Ezt a funkciót kiválóan betölti, nagyon rendszerezett struktúrában, érthető leírásokkal és sok-sok szemléltető példával.

Hogy mennyire színvonalas nyelvtanuló app ez, azt jól mutatja 4.8-as értékelése (5-ből), ami bármilyen applikáció esetében ritkaság számba megy.

Az angol nyelvtan applikáció Androidra innen tölthető le.

Összefoglaló

Az okostelefonok megjelenésével sok lehetőségünk nyílt arra, hogy ha csak 5-10 szabad percünk is van, egy kicsit gyakoroljuk az angolt.

Ebben a cikkünkben összeállítottuk az 5 legjobb nyelvtanuló app listáját angol nyelvtanuláshoz, melyeket jól kombinálva nagyon jól kiegészítheted angol tanulásodat.

Azért mondjuk, hogy kiegészíti, mert csak ezekkel az emberek 99%-a nem tud megtanulni például gördülékenyen kommunikálni angolul.

Bár nem helyettesítenek egy jó angoltanárt vagy egy olyan közeget, ahol a beszédkészségeidet fejlesztheted, azonban nagyon jók a nyelvtudásod szinten tartására és szókincsfejlesztésre. Emiatt mindenképp javaslom, hogy töltsd le és használd minden nap őket csak 5 percet.

Oldj meg mindegyik nyelvtanuló appban csak egy feladatot, csak egy leckét naponta és máris átlagon felüli leszel. Végül pedig ez a fegyelmezett és kitartó munka meg fogja hozni a gyümölcsét a nyelvtanulásodban.

Az Angol Intézettel egyetemben mi is eredményes tanulást kívánunk!

Forrás: https://angolintezet.hu/angol-tanulas-blog/legjobb-nyelvtanulo-appok-angoltanulashoz/