• Home »
  • Érdekes »
  • Csodálatos memória: már életünk első hónapjaiban hallott nyelvre is emlékszünk

Csodálatos memória: már életünk első hónapjaiban hallott nyelvre is emlékszünk

Soha nem lehet elég korán kezdeni. Mármint a nyelvtanulást. Ez hatalmas közhely és vannak, akik a korai nyelvtanulást nem tartják előnyösnek. Most ha nem is brit, de dél-koreai kutatók bizonyították, hogy, aki nagyon korán költözik más országba, elfelejti ugyan az első nyelvet, amit hallott, mégis megmarad belőle valami.

A tanulmány során Dél-Koreából örökbe fogadott, 30 év körüli, hollandul beszélő embereket kértek arra, hogy egy rövid tanfolyam után ejtsenek ki koreai mássalhangzókat, amelyek közül sok különbözik a holland nyelvben használt mássalhangzóktól.

Hollandul beszélő felnőttek, akiket kisgyerekként Dél-Koreából fogadtak örökbe, meglepően jó kiejtéssel tanulták újra a születési nyelvet – mondta el a BBC-nek Csijoun Csoj, a szöuli Hanjang Egyetem tudósa, kutatásvezető.

Az ő munkájuk az első, amely kimutatta, hogy az örökbe fogadott gyerekek születési nyelvi tapasztalatai évtizedekkel később előnyt jelent a hajdani nyelv megtanulásában, még ha úgy vélik is, hogy nem emlékeznek semmire.

Csoj szerint az eredményeik azt mutatják, hogy a nyelvi tudás alapjai az élet első hónapjaiban jönnek létre és újraélednek a későbbi tanuláskor. A résztvevők kiejtését összehasonlították olyan felnőttekével, akik gyerekkorukban nem találkoztak a koreai nyelvvel, ezután anyanyelvi beszélők értékelték a teljesítményüket. A tanfolyam előtt a két csoport egyformán teljesített, utána azonban az örökbe fogadottak kiejtése várakozáson felül jobb volt a másik csoporténál. Nem volt különbség azok között, akiket hat hónapos koruk előtt, valamint akiket 17 hónapos koruk után fogadtak örökbe, vagyis nem számított, tudtak-e már beszélni valamennyire, amikor új nyelvi környezetbe kerültek.

A kutató szerint az eredményeik a szülőknek is fontosak lehetnek: “Ne felejtsük el, hogy a nyelvtanulás az élet igen korai szakaszában kezdődik, az alapok az élet első hónapjaiban keletkeznek, ahogy kutatásunk is mutatja. Beszéljenek annyit a babákhoz, amennyit csak lehet, mert ők magukba szívják és elraktározzák, ami hallanak.”

Nos, a kétnyelvű szülők, nyelvtanárok gyerekei előnyben! A gyerek fejlődéséhez mindenképp hozzájárul, hogy minél többet beszélgessünk vele, már a pociban is és utána is. Gügyögés helyett pedig választhatjuk az értelmes beszédet, nem csak az anyanyelvünkön!

 

 

A tanulmány a Royal Society Open Science című tudományos lapban jelent meg, amely az MTI közvetítésével jutott el hozzánk. A kép forrása: phillymag.com.