Most még fel lehet készülni…

… ám már nincs sok idő hátra. A mesterképzésre már 2016-tól, alap- vagy osztatlan szakra 2020-tól már nem lehet majd bejutni középfokú nyelvtudást igazoló dokumentum nélkül.

Az új felsőoktatási stratégia értelmében 2016-tól már csak az kerülhet be mesterképzésre, akinek van komplex, középfokú (B2-es szintű) nyelvvizsgája vagy azzal egyenértékű dokumentuma. Persze tudjuk, hogy sok alapképzésben már most is alapkövetelmény a nyelvtudás a diplomázáshoz, így a szigorítással elsősorban azok járnak majd rosszul, akik még akkor végezték el a főiskolát vagy az egyetemet, amikor még ez nem volt feltétel.

De 2020-tól már nem csak a mester-, hanem az alap- és osztatlan képzéseken is kötelező lesz a középfokú nyelvtudás, illetve legalább egy emelt szintű érettségi. A nyelvvizsga-követelmény miatt több tízezren maradhatnak ki a felsőoktatásból, hacsak nem szerzik meg időben a nyelvvizsga-bizonyítványt, ami azért lássuk be, nem mindenkinek könnyű. A szerencsésebbek, vagy tudatosabbak már a középfokú képzés ideje alatt megszerzik a nyelvvizsgát. Akinek ez nem sikerült annak azért még van ideje, hogy egy megbízható nyelviskolában megszerezze a szükséges képességet. Ebben mi is segíteni tudunk.

Ha a nulláról kezdi valaki a tanulást, 500-600 nyelvórával, illetve ugyanennyi otthoni tanulással kell számolni a középfokú szint eléréséhez. Ha a nyelvtanuláson kívül mással nem kell foglalkozni, akkor már 4-6 hónap alatt el lehet jutni erre a szintre, ha viszont csak heti 3-4 óra marad a nyelvtanulásra, akkor bizony akár két-három évet is igénybe vesz a nyelvvizsga megszerzése.

Van még idő, pont annyi, hogy az érintettek felkeressék nyelviskolánkat!