Nyelvmentés!

A minap egy kisiskolás tette fel a kérdést: miért kell neki a múltat (értsd: történelmet) tanulnia? Miért nem a jelennel foglalkozunk? Sajnos a válasz, ami erre adható, nevezetesen hogy a jelenünk és a jövőnk a múlt tükrében érthető meg és tanulhatunk a hibákból, nem úti meg egy kisiskolás értelmi ingerküszöbét.

Szerencsére azonban vannak kutatók, akik versenyt futnak az idővel, hogy még a múlt utolsó darabkáit összeszedjék és így az utolsó beszélők életében dokumentálhassák a veszélyeztetett nyelveket. Amiben mi is segíthetünk nekik.

A veszélyeztetett vagy kihalás szélén álló nyelvek utolsó pillanatban való dokumentálására remek lehetőségeket rejt magában az internet. Nem kell feltétlenül egy maroknyi kutatónak távoli országokba elutaznia, hogy adatokat gyűjtsenek egy ritka nyelvről. Megtehetik ezt maguk a beszélők is. Ezt a lehetőséget igyekszik kihasználni az Endangered Languages Projekt (Veszélyeztetett Nyelvek Projekt). A kezdeményezés 2015. április 21-étől megújult honlapja interaktívabb mint korábban, és az adatok könnyebben feltölthetők rá.

A projekt A_Lapp_family,_Norway,_1890s Wikipediacélja, hogy a világ veszélyeztetett nyelveinek dokumentálásban és újraélesztésében segítséget nyújtson. Az oldal azokkal a nyelvekkel foglalkozik, amik szerepelnek a Hawaii és a Kelet-Michigani Egyetem által összeállított veszélyeztetett nyelvek katalógusában. Magyarországon az adatbázis szerint hét veszélyeztetett nyelvet beszélnek: négy cigány (romani) dialektust és két jiddis nyelvjárást.

Tracey Herbert, a projekt egyik vezetője szerint a megújult honlappal elő kívánják segíteni azt, hogy a legkülönfélébb emberek – szakemberek és laikusok egyaránt – nyelvi adatokat és tapasztalatokat osszanak meg egymással. A honlap jelenleg hét nyelven használható, de hamarosan öt másik nyelven is elérhető lesz.

Milyen adatok tölthetők fel a honlapra? Szöveges állományokat, linkeket, hanganyagokat, videofilmeket és fényképeket egyaránt várnak. Természetesen tudományos dolgozatok, előadások is megoszthatók. A már most is gazdag anyagot tartalmazó honlap készítői azt várják, hogy a beérkező anyagokból olyan jelentős információs adatbázis áll össze hamarosan, mely valóban nagy segítség a veszélyeztetett nyelvek megmentésén dolgozó kutatóknak és közösségeknek egyaránt.

 

A cikk a nyest.hu írását felhasználva készült.

Források

Endangered Languages Project Website Redesigned to Be More Accessible and Engaging

Endangered Languages Projekt

Kép: Wikipedia