Tervek, szépségek, képességek

A jelenlegi egy helyett a jövőben két szakképesítést(!) lehetne ingyen megszerezni a kormány parlament előtt lévő törvényjavaslata szerint – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Odrobina László ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy már a parlament előtt vannak a szakképzésről szóló, valamint az azzal összefüggő törvények módosításairól szóló kormányjavaslatok. Elmondása szerint a második szakképesítést munka mellett, esti tagozaton is meg lehet majd szerezni, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot.

A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy a duális szakképzésben oktató alkalmazottaknak szeptembertőlCollege Students Training To Become Electricians mestervizsgát kell tenniük. Egy másik módosító javaslat szerint azonban lennének kivételek: például, aki “nemzetközileg garantált szintű helyen dolgozik” – esetleg Michelin-csillagos étteremben –, annak a munkahelye önmagában garanciát jelent arra, hogy megfelelő minőségben tud oktatni, ezért neki nem kellene mestervizsgát tennie. Ezzel azért nem teljesen értünk egyet. Az oktatáshoz szükségesnek tartjuk az emberi oldalt, a képességet arra, hogy emberekkel is tudjon bánni…

Kétségtelen, hogy a munkavállalói mobilitást mindez növeli, hiszen több szakmával nagyobb eséllyel lehet elhelyezkedni, de kérdés, hogy ki fogja finanszírozni az egyébként is indokolatlanul megemelt óraszámban megtartandó OKJ-s képzéseket? Nem hogy kettő, földi halandó egyet is alig bír megfizetni, különösen, ha az előképzettsége miatt eleve alacsonyabb bérezésben részesült.

És innen már csak egy ugrás addig, hogy a befektetéseket szeretné az ember visszakapni. Kérdés, hogy két finanszírozott OKJ érvényesíthető-e a bérben.