A legszebb és magyar: tsipoefhewzoe

Ismét belefutottunk a soha véget nem érő vitába: melyik is a legszebb magyar szó?

Nos nyilvánvaló, hogy a megkérdezett külföldiek abból a kínálatból választhattak, amit eléjük tettek. Ennek megfelelően széles a választék.

Érdekes, hogy a magyaroknak ugyanakkor a pozitív jelentésű szavak a legszebbek, úgy mint álom, szeretet, avagy a pillangó. Bár ez utóbbi pozitív töltését nehéz értelmezni.

De hogyan állunk a legrondább szavakkal? Nos, ebben a kérdésben még alapos és tudományos vizsgálat nem született. Ezért közel sem egyértelmű, hogy melyik is a legrondább magyar szó. Miért is nem lepődünk meg, ha a mutyi, politikus, gagyi szavak is szerepelnek olyanok mellett, amelyet egy nő állított össze és az ő listáját az akkumulátortöltő vezeti, míg a listája végén a vonóhorog szerepel! Mit művelhetett esténként a párja? Nélküle?

Ám kanyarodjunk vissza a legszebbekhez! Egy külföldi, aki nem ismeri a szavaink jelentését, csupán a hangzásuk alapján ítél, objektívebben látja a dolgokat. Meglepő, milyen eredményt hozott egy 2000-es évek beli kutatás, ahol magyarul nem beszélő önkénteseket kérdeztek, akik egyáltalán nem ismerték a magyar nyelvet. A hangzás alapján a címben szereplő szó lett a legszebb!

A megismételt vizsgálatba már magyarokat is bevontak és láss csodát a cím beli szavunk ide is bekerül, igaz csak a kilencedik helyre, mivel édes hangzásúnak titulálták.

Egy harmadik versenyen a legviccesebb magyar szavakat keresték. A turisták véleménye alapján a bocsi és a végzett az első két helyen.

Kosztolányi a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír szavakat találta a legszebbnek, a pálmát nála a fülolaj viszi (egyértelműen a hangzás, nem a jelentés miatt). Érdekes, hogy csupa egy szótagú szó mellett tette le  voksát (persze a legszebbet kivéve). Irodalmáraink közül Móra az alelölülő (=alelnök), míg Illyés az elalél szót találja a legszebbnek.

150424 Cipőfűzés_haladóknakA külföldiek a tsipoefhewzoe-őn kívül még az édesanya, szerelem, békesség, hópehyely, szellő, szemafor (ez mennyire magyar!?) szavakkal szimpatizáltak. De más listákon olyan szavak szerepelnek még, mint szelíd, halk, dűlmirigyrák!

Látszik, hogy ez egy olyan örök kérdés, amire objektív választ soha nem fogunk kapni. Lássuk be: mindenkinek más és más a szép.

De a külföldiek a legviccesebb szavak közé is beszavazták a cím-szavunkat. Sőt, angol kiejtés szerint is leírták, ahogy azonban tényleg vicces: tsipoefhewzoe!

Sikerült megfejteni a minden listára felkerült szót? Ez a CIPŐFŰZŐ!