Hatalmasat esett idén az egyetemekre jelentkezők száma

Az egy évvel ezelőttihez képest 5459 fővel csökkent a felsőoktatási intézményekbe felvételire jelentkezők száma, igaz, ez még mindig több, mint 2022-ben és a korábbi években. A 2010-2011-es felvételi eljárásban még több mint 140 ezren szerettek volna bekerülni egyetemre, de ezután csökkenni kezdett a felsőoktatás iránti érdeklődés. Ez olyan kormányzati intézkedéseknek volt köszönhető, mint

  • a forráskivonás,
  • a férőhelyek korlátozása,
  • a központi ponthatárok emelése,
  • egyetemi szakok megszüntetése vagy összevonása.

A jelentkezők száma 2020-ban süllyedt soha nem látott mélypontra, 91 458 főre, és 2011 óta csak tavaly haladta meg először a 120 ezret.

Ehhez ismét kormányzati beavatkozásokra volt szükség, ám a korábbi szigorításokkal és korlátozásokkal ellentétben jelentősen megkönnyítették az egyetemekre való bekerülést: egyebek mellett eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges emelt szintű érettségi, valamint a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsga kötelezőségét. Mindemellett számos – legfőképp vidéki – egyetemre rekord alacsony pontszámokkal is be lehetett kerülni tavaly. A döntésekben szerepet játszhatott az is, hogy míg uniós szinten évről évre emelkedett, Magyarországon csökkent, illetve stagnált a diplomások aránya a 25-34 éves korosztályban: 2022-ben 32 százalék volt, ami EU-s szinten a harmadik legrosszabb arányt jelentette. Mindezen persze ismét nincs csodálkozni való, a megélhetési költségek drasztikus emelkedése, a rossz kollégiumi környezet, az elvett kutatási projektek és programok miatt, aki teheti és bátorságot érez, inkább külföldi egyetemen keresi a lehetőséget. A KSH szerint több mint 16 ezer fiatal tanul külföldön, és lássuk be, valószínűleg haza sem fognak jönni.

Változott idén a pontszámítás is az alap- és osztatlan képzésekben. A felsőoktatási intézmények újabban maguk határozhatják meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak pluszpontokat. Arról az RTL is beszámolt nemrég, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen a saját hatáskörben adható 100 pontból 15 pontot, a Tokaj Hegyalja Egyetemen 10 pontot kap az a jelentkező, akinek valamelyik családtagja (szülő, nagyszülő, gyermek, testvér, házastárs) az egyetemen végzett. A Károli Gáspár Református Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig azzal is lehet jelentős pluszpontokat szerezni, ha valaki részt vesz például az intézmények által meghirdetett fizetős, felvételi-előkészítő tanfolyamokon. Hogy mindez mennyire etikus, azt hagyjuk is, mindemellett ezen eljárás ellen már a HÖOK is kifejezte nem tetszését.

24.hu cikke nyomán