Akikre büszkék lehetünk a körülmények ellenére…

Minden évben örömmel számolunk be a magyar diákok európai és világversenyeken való sikeréről. Szerencsére vannak olyan nagyon szorgos diákok, akik örömmel és akarással tűnnek ki a tömegből és bizony vannak szerencsére olyan pedagógusok is szép számmal, akik ezeket a fiatalokat fel is készítik ezekre a megmérettetésekre. Minden elismerés ezeké a fiataloké és tanároké, hisz lássuk be a hazai oktatási környezet manapság nem a támogató fészek.

Ennek ellenére idén a magyar diákok összesen 45 érmet szereztek, a világ legrangosabb, középiskolásoknak szóló, nemzetközi diákolimpiáin. Az utolsó etapban a magyar versenyzők összesen 34 érmet szereztek: négy arany-, tizenkét ezüst- és tizenhét bronzérmet az egyéni versenyeken, egy bronzérmet csapatversenyen, ketten dicséretben részesültek – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A magyar diákok további rangos nemzetközi versenyeken és európai szintű megmérettetéseken is részt vettek, amelyeken még 11 érmet szereztek. Egyéniben két arany-, négy ezüst-, és két bronzérmet, csapatban pedig egy csapat aranyérmet, két csapat pedig ezüst érmet szerzett, három tanuló pedig különdíjban részesült.

Ami igazán izgalmassá és fontossá teszi az idei olimpiák sorozatát, hogy magyar csapat korábban még egyszer sem szerepelt dobogós helyen a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia csapatversenyén, idén viszont a harmadik helyig jutottak!

Egyénileg egy ezüstérmet és egy bronzérmet, csapatversenyben pedig egy bronzérmet szereztek a magyar diákok a július végén, a Bulgáriában megrendezett Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián, közölte a Nyelvtudományi Kutatóközpont.

A két magyar csapat egy többfordulós kiválasztás után állt össze. A versenyhez a diákoknak olyan ismeretekre volt szüksége, mit a nyelvek struktúrájának ismerete, az azokban megfigyelhető érdekes és rendhagyó jelenségek felfedezésének képességére, valamint logikus matematikai gondolkodás, a kombinatorikai és logikai feladatok gyors átlátásának képességére. A versenyen 38 ország, 52 csapat és 205 versenyző vett részt, a feladatok között pedig olyan nyelvek szerepeltek, mint a guazapáni xinka nyelv és a síksági krí nyelv, vagy az Amazóniában beszélt apuriná nyelv.

És lássuk a nyertesek névsorát: egyéniben a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákjai, Móricz Benjamin ezüstérmet, Bognár András Károly bronzérmet szerzett, míg a Baranyai Lili (Miskolci Hermann Ottó Gimnázium) – Hegedűs Júlia (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola) – Molnár-Szabó Vilmos (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) – Móricz Benjamin alkotta “Uborka” csapat bronzérmes lett.

Nekik külön is gratulálunk!

És olvasóinkat pedig arra biztatjuk, hogy: tanulni, tanulni, tanulni! A nyelvek tanulása sohasem kidobott pénz, idő és energia.