nERASMUS

Talán már meg sem lepődünk azon, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ csereprogramból, azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Erről az Európai Bizottság (EB) illetékesei december végén levélben értesítették többi között a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A tiltás a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra is vonatkozik, és a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat érinti.

A tiltás összesen 21 magyarországi egyetemet érint, ennyi működik ugyanis alapítványi formában. A döntés hátterében minden bizonnyal az áll, hogy „az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket”. A döntést december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt adták utasításba, hogy az EU nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Az EB információja szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott. Az azóta már modellt váltott Corvinus a legtöbb résztvevőt küldő három egyetem között volt. A Corvinust a Horizont-döntés is fájdalmasan érinti: az intézmény 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió euró támogatást nyert a Horizont 2020 kutatási keretprogramból.

Az érintett egyetemek között van a Corvinus mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a vidéki nagy egyetemek mindegyike, így mások mellett a debreceni, a szegedi, a pécsi, a miskolci, a győri Széchenyi István, vagy például a soproni egyetem is.

A Kormány szokás szerint a maga flegmációjával csak annyit közölt: nem érti, hiszen Magyarország minden követelést teljesített az uniós pénzekkel kapcsolatos tárgyalás során. És egyébként is a már megkezdett programokat nem érinti.

Mondhatnánk, hogy köszi. De nem tesszük, tudjuk jól a tudás nem érdeke a jelenlegi hatalomnak, így valószínűleg sokat nem fognak tenni annak érdekében, hogy az Erasmus+ programban újra részt vehessenek a magyar egyetemek. Viszont jó lesz arra, hogy újabb „brüsszeli- bombaként” emlegessék. Az meg, hogy egyetemisták ezrei maradnak lehetőség nélkül, kit érdekel. Igazi gondos gazda hozzáállás…