Nem tartott sokáig – csak a szokásos kapkodás

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az eredetileg 2023 tavaszára tervezett napelemes pályázatot már idén novemberre tervezete be a kormányzat. Amint az várható volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette, hogy a hálózat nem bír el több napelemet, megszüntetik a betáplálási kötelezettséget/lehetőséget, amíg nem tudják azt továbbfejleszteni.

Ezért aztán a meghirdetett pályázatot, már a lehetőség előtt visszavonta – legyünk tárgyilagosak – bizonytalan időre a kormány.

A propagandakiadványból, a „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” címmel kiadott sajtóközleményből kiderül, hogy előbb a szankciós árról, fennakadásokról, sikeresen megvédett rezsicsökkentésről, tűzifa- és barnaszén-programról és különféle hatóági stopokról írtak, majd arról, hogy a lakossági napelemes pályázatra első körben több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul, írták.

Ezután jön az arcul csapás, hogy bizonytalan ideig elmarad a második forduló. „Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés”.

Mindez annak fényében különös, hogy „minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében”. Ezután rátértek a szakmát és a Magyar Napelem Szövetséget is megdöbbentő, nemrég szóban bejelentett, de a Magyar Közlönyben még meg nem jelent tervre, amely szerint a kormány felfüggeszti a betáplálási lehetőséget. Mit mondjunk: valószínűleg a kapacitás fejlesztése csak a számlák vonatkozó rovatában jelenik meg…

A Technológiai és Ipari Minisztérium most úgy fogalmazott, hogy a kormány „ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében”. Arra nem térnek ki, hogy a saját háztartásban való felhasználásnak milyen további költségvonzatai vannak, de azt is mondják: „a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében”.

Azért a sikerpropaganda működik, mert elmondták, hogy az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, „hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország”.

Nos, mindenesetre úgy tűnik, hogy a családbarát kormány ismét cserben hagyja a családokat, hiszen ha nem lehet rákötni a napelemes rendszert a hálózatra, akkor annak a megtérülése teljesen bizonytalanná válik. De tudjuk, nem erről van szó. Hanem arról, hogy üres a buksza…

A Telex cikke nyomán.