Visszanyal az a bizonyos fagyi – 1. rész

Amikor pár nappal ezelőtt örömmel adtunk hírt a napelemes pályázatok második köréről, még nem igazán láttuk, hogy valójában egy nagyon sötét és kanyargós alagútba vezettük olvasóinkat.

A gyereknek azt szoktam mondani, hogy azért ne azért ne hazudj, mert nem szép, hanem mert egyrészt előbb-utóbb belebonyolódsz és csak tetézed a bajt, másrészt, mert nem kell sok idő ahhoz, hogy magad is elhidd, hogy a valóság az a te torzított (vö: hazug!) világod!

Nos lassacskán tragikomédiába, de inkább elkeserítő, frusztrált, hazug esethalmazzá válik a magyar kormány produkciója. Nem kitérve arra, hogy miért is nem érdeke számukra mások gyarapodása, lassanként elkezd recsegni a rendszer teteje.

Így aztán jelen írásunk – amelyhez a Világgazdaság és mfor.hu cikkeit is segítségül hívjuk, esetenként szó szerint idézve- az idők során három részesre bővült. Az első részben a szakemberhiányról esik szó, a másodikban az állami propaganda sikersztorijáról (sic!) lesz néhány gondolat, míg a harmadikban kiderül, hogy valójában totális csőd az egész pályázat.

A Világgazdaság arról írt, hogy kevés a képzés a napelemszerelőknek, pedig az igény hatalmas a napelemekre. Ha viszont hozzá nem értők szerelik fel, a következmények beláthatatlanok.

Mondhatnánk azt is, hogy teljes a káosz ezen a területen. Is. De már nincs semmi meglepő ebben, hiszen mintegy ideje tudjuk: a kapkodás és átgondolatlanság az úr kishazánkban. Novembertől ugyanis elérhető a napelemes lakossági pályázat második köre, de cseppet sem meglepő, hogy mind ehhez még a megfelelő szakemberek is hiányoznak, ugyanis nincs elegendő hozzáértő villanyszerelő.

Nincs idő totojázni

Amikor elhatározásra jutunk, akkor szembesülhetünk az első pofonnal: az ajánlatadók kénytelenek rövid határidejű ajánlatot tenni,mert ők is ilyet kapnak. Mint manapság szinte mindenen látjuk, de az alapanyagokra is csak rövid időre adják a meghirdetett árat, azok csak néhány napon át érvényesek, de ha ez nem lenne elég a készlethiány is rendszeressé vált. Éppen ezért a napenergia-berendezésekkel foglalkozó vállalatok sem tehetik meg, hogy várnak az ügyfelek reakciójára, bár néhány piaci szereplő vállalja, hogy ha a végösszeg 70 százalékát előre megkapja, akkor a raktárkészletből kiszállítja a fő elemeket, és ugyan azt nem tudja megmondani, hogy mikor szereli fel őket, de azt garantálhatja, hogy nem drágulnak tovább.

Az sem meglepő, hogy a csatlakozási igény jóváhagyásának hossza is igencsak megnőtt a hivatalokban, néhány napról több hónapra, másrészt a munkaerőhiány értelemszerűen a kivitelezést is érinti. Így az sem csoda, hogy a cégek már vagy nem adnak ajánlatot, vagy nagyon megnézik kinek és milyen projektre. Értelem szerűen a lakosság mindig a sor végén lesz.

Nincs képzés, nincs szakember

Amikor mindenféle átszervezés égisze alatt gyakorlatilag a használható OKJ-rendszert a földbe taposták, akkor a szakemberek már jelezték, hogy ez így nem lesz jó, nemcsak villanyszerelő, de más szakmákhoz sem lesznek szakemberek. Nos sokat nem kellett várni.

Ezért van most mindenki bajban, akkreditált képzés alig akad a napelem szereléshez, pedig a piac szinte mindenkit alkalmazna. Van olyan cég, ahol inkább pénzt, eszközt és fáradságot fektettek a képzésbe, és bár nem akkreditált tanfolyamon, de százas nagyságrendben vehetnek részt a jelentkezők az elméleti és gyakorlati képzésen. Mindenki munkát talál a sikeres vizsgával.

Szakértők állítják, az 1.0-s napelemrendszert feltelepíteni nem bonyolult, de az első nehézségnél könnyű rossz döntést hozni, a cégek pedig nem javítják más napelemét, mert életvédelmi szempontból veszélyes lehet, azon túl, hogy üzletileg sem éri meg.

Sokan tudják azt is, hogy képzés nélküli szerelők is szép számmal akadnak a területen, márpedig a napelem szerelés egyéb speciális ismereteket is kíván, amit ha kóklerek végeznek nem csak arra lehet alkalmatlan, amire szeretnénk, hanem élet-, baleset- és tűzveszélyes is lehet.

A napelemes rendszerekkel is foglalkozni kell évente, kétévente. A karbantartás nem hanyagolható el, de erre a vállalkozásoknak végképp nincs kapacitása. És miközben a rendszerek ára emelkedik és még támogatás is kapható rá, az emelkedő rezsiköltségek mellett egyre jobban megéri és egyre hamarabb térül meg az ára.

De a szakemberhiány miatt, a nem szakemberekkel dolgozó vállalkozások miatt, a ránk erőltetett döntéskényszer és kapkodás miatt egyre kockázatosabbá válik majd a ház tetejére napelemes rendszert telepíteni. Pedig ha megmaradt volna a korábbi szakember-képzés, ha az állam korábban nem zárkózott volna el a kis-rendszerek támogatásától, ha ma sem az erő és a teljes profit vadászat vezérelné a kormány(tagoka)t, akkor ma igazán családbarát megoldással nézhetnénk szembe a rezsiválsággal.

Ehelyett a teljes katasztrófát várhatjuk…