A KATA margójára – döbbenetes számok

Tízezrével fejezik be az egyéni vállalkozók a tevékenységüket és sokezer cég indította már el a végelszámolását, miután augusztus 31-ével megszűnt eddigi formájában a KATA. A cégek nagy része 20-30 éve működött a piacon. Ez első becslésre is milliárdos bevételkiesést jelent az államnak, kérdés, hogy a tevékenységüket folytatóktól több pénzt lehet-e beszedni – írja az Azénpénzem.hu.

Eddig legalább 7-8 ezer cég fejezte be működését a KATA kivégzése miatt, az egyéni vállalkozók közül pedig mintegy 40 ezren hagytak fel a tevékenységükkel – ez derült a legfrissebb adatokból. Ez azt jelenti, hogy az eddigi KATÁ-sok 10 százaléka nem működik tovább.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló új törvény, míg a régi augusztus 31-én vesztette hatályát. Az eddigi 460 ezer KATÁ-s vállalkozó (döntő többségük egyéni vállalkozó, mintegy 30 ezer betéti társaság) mind kiesett a rendszerből, hiszen megszűnt az eddigi KATA. Az új KATA hatálya alá külön be kell jelentkezni, de ez már csak egy szűk körnek lehetséges. A KATÁ-s cégek közül azonban sokan inkább a megszűnés mellett döntöttek.

Hány cég szűnt meg?

A Nemzeti Cégtár adatai szerint 5153 cég indította el szeptemberben a végelszámolását, ebből 4882 betéti társaság. Havonta átlagosan 700-800 végelszámolást indítanak a cégek, így ez a szeptemberi adat példa nélküli.

Már augusztusban az átlag négyszerese volt a 3299 darab végelszámolás elindítása (ebből 2760 betéti társaság) – mondta Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató Opten Kft. szakértője az Azénpénzem.hu kérdésére.

Az augusztusban induló eljárások 95 százaléka betéti társaságnál indult, azaz a társas vállalkozások körében a mostani végelszámolási hullámot lényegében csak a betéti társaságok generálják. Jelenleg 104 ezer betéti társaság működik az országban, közülük – a Pénzügyminisztérium szerint – mintegy 30 ezer volt KATÁ-s.

A végelszámolási hullám egyébként már júliusban, az új KATA szabályok elfogadása után megindult.

Döbbenetes számok az egyéni vállalkozóknál

Miközben havonta átlagosan 4 ezer egyéni vállalkozó fejezi be a tevékenységét, augusztusban a törlések száma közel 30 ezer volt (29871), szeptember első két napján pedig további 10528 egyéni vállalkozó döntött így – mondta a portálnak Pertics. Mivel ez a sokszorosa a szokásosnak, ezért ennek döntő részét is a régi KATA megszüntetésének számlájára írhatjuk.

Mennyi bevétel esik ki?

A most megszűnő vállalkozások (cégek és egyéni vállalkozók) jelentős része vélhetően nem főállású KATÁ-s volt. Az egyéni vállalkozók közül lehetnek persze olyanok, akik ezt főállásban űzték, és most munkaviszonyba kerülnek, sőt a cégek közül lesznek olyanok, amelyek tulajdonosa (Bt. beltagja például) egyéni vállalkozóként működik tovább.

Pusztán a megszűnésekből ugyanakkor az látszik, hogy ezektől a vállalkozásoktól (ha úgy számolunk, hogy nem főállásban KATÁ-ztak) idén 4,8 milliárd forint adó nem fog befolyni. (Havonta 25 ezer forint, azaz 2022-ben 4 hónapra 100 ezer forint fejenként.)

A problémát a nyelviskolák is nagyon érzik: a nyelvtanárok 95%-a volt KATA alanya. Most vagy vállalkozást indít, vagy főállású lesz, nagyjából mindegy, mindkét esetben egy biztos, hogy a nyelvi képzések ára is igencsak meg fog emelkedni, tovább gerjesztve az egyébként is elképesztő inflációt. A nyelvtanárok harmadik lehetősége, hogy elhagyja otthonát és külföldön vállal munkát, ahol ugyan nincs kolbászból a kerítés, de stabil környezetben élhet.

Forrás: 24.hu