Kiserőmű otthon, adómentesen

Először is tisztázzuk, mi is az a kiserőmű. Olyan villamos energiát termelő berendezés a háztartási méretű kiserőmű, amely kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozik, és csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA).

És ha a probléma eddig nem lett volna tiszta, ezekkel a kiserőművekkel, mivel képesek vagyunk áramot termelni, de adott esetben mindazt el nem fogyasztani, ezért köteleznek bennünket, hogy az el nem fogyasztott mennyiséget a hálózaton keresztül visszatápláljuk.

Mi ez, ha nem jövedelem-termelő tevékenység! Amikor súlyos milliókat fizettél ki, hogy környezetkímélőbb módon élj és zöld energiából nyerj erőt magadnak, akkor a fölöslegért még neked kellett adózni. Ilyen is csak ebben az országban fordulhat elő, természetesen.

Szerencsére ennek vetettek most véget, hiszen 2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.

Mindez persze csak akkor igaz, ha az adott magánszemély a villamos energia értékesítéséből származó bevételt nem egyéni vállalkozói tevékenység keretében aktív felhasználóként, vagy energiaközösség tagjaként szerzi, ekkor ugyanis legfeljebb évi 12 000 kilowattóráig (kWh) bevétele adómentes.

Az adómentes értékhatárt meghaladó bevételből a kifizetőnek – ez esetben a kereskedőnek – nem kell adóelőleget megállapítani és levonni. A kifizető a magánszemélynek kifizetett adóévi összegekről a következő év január 31-ig egy külön összesítő igazolást állít ki, amiben feltünteti az értékhatár alatti és az azt meghaladó bevételrészt is, és erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is elektronikus úton adatot szolgáltat.

Ha a villamos energiát értékesítő magánszemély az értékhatárt meghaladó bevételt szerez, akkor eldöntheti, hogy

  • az értékhatáron felüli bevételrészt tekinti jövedelemnek, vagy
  • az éves bevétel egészéből az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó költségelszámolási szabályok, vagyis a 10 százalékos költséghányad, vagy tételes költségelszámolás alkalmazásával állapítja meg a jövedelmet.

A magánszemélynek a jövedelmet az éves személyijövedelemadó-bevallásában kell bevallania, és az adót a bevallási határidőig kell megfizetnie. Lássuk be tehát, hogy a dolog továbbra sem teljesen adómentes, amolyan Mátyás királyos megoldás született, adok is meg nem is. Mindamellett, hogy a 12 ezer kWh meglehetősen tetemes mennyiség egy magánháztartás számára, így esélyes, hogy megúszható a házi erőmű adómentesen.