Hírek röviden

Óvatosak a középiskolák

A középiskolai felvételi szóbeli részét sok középiskolában igyekeznek vírus-biztosan kialakítani. Egyes gimnáziumokban Zoomon tartanak felvételi beszélgetést, amire külön kell jelentkezni és időpontot kérni, de például a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban a nyelvi tagozat kivételével nem tartanak szóbelit, helyette egy portfóliót kérnek a jelentkező diákoktól és kézzel írt motivációs levelet.

Van ahol teljesen törölték a szóbeli, van ahol szigorú szabályok mellett, de megtartják azokat. A legszebb, hogy kormányunk a megoldást utasítás és sorvezető nélkül ismét az intézményekre hárította. A felvételizők figyeljenek hát, hogy a tervezett szóbeli miként kerül megtartásra.

Brexit és az egyetemisták

Nagy-Britannia EU-ból való kiválása az ott tanuló EU-S diákoknak is hatalmas problémát jelent, mivel megszűnt a támogatás, így a tandíj akár a duplájába is kerülhet. Ezt pedig a szegényebb hallgatók nem tudják megfizetni. Ráadásul a brit kormány 33 év után az ERASMUS-programból így az ösztöndíj rendszerből is kiválik, ami újabb érvágás. Az EU-s diákok pedig nem vehetik igénybe a brit diákhitel- és tandíjkedvezményt. Mindezért most a lengyel és magyar hallgatók petíciót juttatnak az Európai parlamentnek, hogy találjanak valamilyen megoldást az Egyesült Királyságbéli képzésük befejezésére, illetve az ottani tanulási lehetőségre.

A Szegedi Egyetem főépülete

Négy magyar egyetem a legjobb 1000-ben

Azt tudjuk, hogy a magyar egyetemek sajnos nem teljesítenek jól a rangsorokban, tegyük hozzá nem az ő hibájukból. A US News Best Global Universities 2021 ezres rangsorába azért belefért az ELTE a 414-ik, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem a 672-ik, míg a Szegedi Egyetem a 726-ik lett.

Az európai rangsorban ugyan ezek az egyetemek a 182. (ELTE) 285. (SE, DE) 308. (SzE) helyet foglalják el. A Semmelweis Egyetem egyébként a kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer szakterületi rangsorában a 87. helyen végzett, és ezzel ez a terület a legjobb a magyar felsőfokú képzésben, e szerint a felmérés szerint.

Változik az érettségi követelmény. Megint

Az Emmi tájékoztatása szerint 2023-tól több vizsgatárgy kerül az érettségi rendszerbe, például. A korábban bevezetett NAT miatt felmenő rendszerben először a 2023/2024-es tanév diákjai érettségiznek oly módon, hogy például nem kell matek definíciókat tudniuk, kimaradnak a logaritmusos egyenletek, helyette lesz logika és pénzügyi jártasság felmérésére szolgáló vizsgarész. Mindenképp előtérbe kerülnek a kreativitást, az önálló problémamegoldást igénylő és a projektmunkák alkalmazását előtérbe helyező struktúrák.

Nyitóképünk forrása: Elte, cikk képünk forrása: SzE