Otthonról, hatékonyan

Lassan véget ér a nyár és a szabadság. De vajon valóban így lesz? Vagy a pandémia második hulláma miatt továbbra is otthoni munkára kényszerít? Már amennyiben az otthonról való munka kényszer.

Lássuk be, a távoktatás és az otthonról történt munkavégzés számos dologra rávilágított: lehet másként, sok esetben gazdaságosabban és hatékonyabban elvégezni ugyan azt a dolgot. Kevesebbet kellett utazni – pozitív környezeti hatás -, időtöbblet az utazások elmaradása miatt, magasabb számítástechnikai ismeretek megszerzése a kényszerűség okán és ami a legfontosabb, ha jól szervezzük a munkát sokkal kisebb iroda is elegendő a vállalkozásnak, mint azt eddig gondoltuk. De jelen írásunk témája nem ennek az eszmefuttatásnak a végigvitele, hanem egy kis sorvezető, hogy hogyan is dolgozzunk, tanuljunk otthonról.

Ez az egész távmunka dolog csak nálunk volt ennyire elvetemült ötlet, a fejlett világban sokkal elterjedtebb és nagyobb hagyományokkal, kultúrával rendelkezik. Ideje felnőnük ehhez, nem csak a második vagy ki tudja még hanyadik hullám miatt, hanem mert rá kell ébredjünk, lehet másként, lehet olyan kis faluból is multinál dolgozni, ahonnan soha nem is álmodhattuk volna.

  1. A hely

Az otthoni munkavégzésnek talán ez a legnehezebb kérdése: hol üljünk le dolgozni? Lehet-e találni egy 50-60 négyzetméteres átlagos otthonban olyan helyet, ahová leülhetünk zavartalanul dolgozni? Pláne, ha még a gyereknek, gyerekeknek is kell találni egy ilyen helyet. Nos, a dohányzóasztal és a konyha nem a megfelelő helyek egyrészt, mert ergonómiailag nem megfelelő, másrészt nem az odafigyelésre ösztönöz. Az sem baj, ha természetes fényt kap az asztal, ahová leülünk, nem kell egész nap lámpafényben dolgoznunk. Nálunk a gyerekek az étkezőasztalt foglalták el, nekem pedig eleve volt egy íróasztalom a nagyszobában, így mindenki megfelelő helyre került, pedig a lakás mindössze 54 négyzetméter.
Sokkal szerencsésebbek a kertes-, illetve családi házban lakók, mivel nekik eleve nagyobb terület áll rendelkezésre egy megfelelő helyre az épületen belül, de ők még a legideálisabb megoldást is megtehetik: egy saját kis irodaházikó a kertben, hatalmas, kinyitható ablakokkal és vagy oldalfallal, így a zöldben, stressz mentesen, de legfőképp elkülönülve dolgozhatnak. További előnye ennek, hogy olyan, mint ha elmennének valóban dolgozni, illetve a meetingeket is az érdeklődő fülektől elzárva tarthatják meg.

2.) Napi rutin

A hely megtalálásán kívül ez az egyik legfontosabb teendőnk. Ki kell alakítanunk egy a „normál” hétköznapokéhoz hasonló menetrendet. Keljünk ugyanakkor, tisztálkodjunk, reggelizzünk, tornázzunk, stb., de kezdjük a munkát mindig ugyanakkor, kizárva már azokat a földi hívságokat, amelyek oly vonzóak lehetnének, mert otthon vagyunk. Ez nem zárja ki, hogy hosszabb ebédszünetet tartsunk, hiszen alsó hangon két órát spóroltunk az utazás elmaradásával, így ekkor főzhetünk, süthetünk, sziesztázhatunk is. Ami fontos: a bevásárlást ne ekkor intézzük, mert ezt normál esetben sem tesszük meg. A napi rutin része legyen, hogy munkakezdéskor összeírjuk a napi teendőket és a nap végén ugyan ezen itiner mentén zárjuk le a teendőket, ellenőrizzük, hogy mindent megtettünk, van-e még fontos e-mail vagy intézni való.

3.) Eszközök

Teljesen érthető okból egy otthoni hálózat nem olyan védett, mint mondjuk egy irodai. A titkosított és vagy legalább valamilyen szinten védett rendszer azonban elemi érdekünk a munkáltatónkkal együtt, így mindenképp igyekezzünk minimum egy VPN hálózatot kialakítani az otthoni munkánkhoz is, vírusirtókról és tűzfalról már nem is beszélve. Sajnos idehaza sok munkáltató gondolta úgy, hogy a munkavállalóknak minden lehetséges eszköz és rendszer természetes módon rendelkezésére áll az otthoni munkavégzéshez. Ne féljünk kérni azonban a munkáltatótól olyan eszközöket, amelyre a munkánkhoz valóban szükség van és nekünk tényleg nincs olyan, pl. kamera képes számítógép, nyomtató, okostelefon, internet, stb.

4.) Használjunk mindent, ami kellhet

Ré kellett eszmélnünk arra is, hogy sok mindent nyomtatunk ki feleslegesen, írunk dolgokat jegyzetfüzetbe, stb., miközben elképesztő mennyiségű applikáció segítheti a munkánkat, tervezőktől, naptáraktól kezdve kapcsolattartásra alkalmas szoftverekig. A legtöbb ilyen eszközzel még a saját hatékonyságunkat is mérhetjük. Ne féljünk kipróbálni appokat és programokat, meg fogjuk látni, némelyik mekkora segítség.

5.) A privát szféra

Ha van egy kis zug, ahol dolgozunk, ott követeljük meg a családtagjainktól is, hogy ne zavarjanak, munka van. a gyerek a suliból sem tud percenként kérdést feltenni, ahogyan az életünk párja sem. Már az elején tiltsuk meg, hogy ez megtörténjen. Mint ahogyan azt is, hogy a főnök este kilenckor, vagy hétvégén ugráltasson, ha ez nem elengedhetetlen.

6.) Mindent az idejében

Az előző pont folytatásaként nekünk sem árt betartani azt, hogy még az otthon végzett munka közben is szükségünk van időnként szünetet tartani. A gyerekek is tartsanak szünetet a tanulásban és ezt hangoljuk össze a saját szünetünkkel, így akkor lehet kérdezni, kommunikálni. Sétálhatunk is egyet, mert a mozgásra szükség van. Vagy gyorsan összedobhatunk valami ebédet is.

7.) Szocializáció

Ahogy mi sem szeretnénk a kollégánkat kisgatyában látni (bár ki tudja?), úgy valószínűleg ő sem kíváncsi a torzom-borz fejünkre a fürdőköpenyünkben! Magyarán tiszteljük meg egymást és magunkat azzal, hogy minden nap úgy nézünk ki, mint aki valóban dolgozni ment, ettől válik el a hétköznapi rutin a szabadidőtől! Továbbá ne zárkózzunk be. Ha lehet találkozzunk a kollégákkal, akár kötetlen formában is, vagy ismerősökkel, csak tartsuk be a mindenkori egészségügyi előírásokat is!Nyilván lehetne még ezeket a felsorolásokat a végtelenségig folytatni és vannak olyanok is, akik nem tehetik meg, hogy otthonról vezessék a villamost vagy szolgáljanak ki a boltban, de az ő érdekük is az, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, egyre kisebb esélyt adva a jelenlegi vírus terjedésének. Ne vizsgáljuk most azt sem, hogy mennyire valós ez a világőrület. Fentebb egy új világ, egy új munkalehetőséghez igyekeztünk támpontot adni, ami viszont a környezetünk kíméléséhez mindenképp alkalmas eszköz.