Meglepetések is vannak az adózási könnyítések között

Az első bejelentéstől számítva pontosan két hetet kellett várni arra, hogy a kormány által biztosított átmeneti adózási könnyítésekről szóló jogszabály megjelenjen. A jó hír, hogy a kihirdetett rendelet egy-két kellemes meglepetést is tartogat, cserébe akad olyan, korábban beharangozott elem is, amely végül kimaradt a csomagból. Az adózási könnyítés részleteit a Mazars foglalta össze.

A megjelent kormányrendelet számos olyan új intézkedést tartalmaz, amely a koronavírus-világjárvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások terheit hivatott csökkenteni.

  • Július 1-től két százalékponttal– 17,5 százalékról 15,5 százalékra – csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ezzel függ össze, hogy a kisvállalati adó mértéke is csökken 2021. január 1-től, 12 százalékról 11 százalékra.
  • A számviteli beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat elegendő lesz szeptember 30-ig benyújtani. Ez a következő adónemeket érinti:
    • társasági adó, a kisvállalati adó,
    • helyi iparűzési adó,
    • innovációs járulék,
    • „Robin Hood” adó.

A bevallással együtt esedékes összeget is eddig az időpontig kell megfizetni, ami likviditási könnyebbséget is jelent mintegy 600 ezer vállalkozás számára. Azaz, ha a bevallás el is készül az eredeti, május végi határidőig, a befizetéssel érdemes lehet szeptember végéig várni. Ami az időközben esedékes adóelőlegeket illeti, ezeket a legutolsó ismert előlegnek megfelelő összegben kell átutalni.

A beszámoló készítési határidő kitolása nem vonatkozik ún. közérdeklődésre számot tartó gazdálkodókra, így például a tőzsdei cégekre és bankokra.

  • A koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégek most speciális fizetési kedvezményeket vehetnek igénybe.
    • Egyrészt 12 havi részletfizetés vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztás kérhető. Jó hír, hogy ez a kedvezmény még a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is igénybe vehető, összesen 5 millió forintos tartozásig.
    • Másrészt a cégeknek – kérelmük pozitív elbírálása esetén – akár 5 millió forinttal kevesebb adót kell megfizetniük, ha éppen ez a tartozás lehetetlenítené el a gazdálkodást. Ez érdemi könnyítést is jelent, hiszen az adóhatóság egyébként a cégek esetében adót nem engedhetne el (csak bírság- vagy pótléktartozást).

A fenti kérelmek illetékmentesen nyújthatók be, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napon. A hatóság pedig 15 napon belül bírálja el azokat.

  • A megbízható adózói minősítéssel rendelkező cégek ezen besorolásukat nem veszíthetik el bizonyos, a veszélyhelyzet ideje alatt elkövetett mulasztások miatt (pl. végrehajtási eljárás).
  • Az EKAER bejelentések után nem kell kockázati biztosítékot fizetni, a korábban befizetett biztosítékot pedig visszakapják az érintett cégek.
  • A kormány az online pénztárgépekre és az automatákra felülvizsgálati moratóriumot vezetett be. Így például az online pénztárgépek esetében szoftver-felülvizsgálatot és szervizes helyszíni vizsgálatot nem kell elvégezni a veszélyhelyzet idején, elegendő a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 120 napon belül.
  • A turisztikai ágazatot segítheti majd, hogy a vendégektől 2020. december 31-éig nem kell beszedni az idegenforgalmi adót, mert azt az állam fizeti meg az önkormányzatoknak.
  • A Szép-kártyára érkező juttatás nettó értéke nőhet, 2020. június 30-ig a jelenlegi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken. A szociális hozzájárulási adót tehát most nem kell megfizetni (a korábbi hírek csak 4 százalékra csökkentésről szóltak). Emellett 2020-ban a kedvezményes adóteherrel adható összeg is csaknem megduplázódik. Kérdés persze, hogy hány munkáltató gondolkodik most a cafeteria-keretek növelésén.
  • A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot). A munkáltató kérésére a NAV engedélyezi, hogy még ezt a minimális összeget is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen megfizetnie.

„A korábbi bejelentések között az is szerepelt, hogy felgyorsítják az áfa visszaigényléseket, normál adózónak 75 nap helyett 30 napra, megbízható adózónak 30 napról 20 napra. Ez végül a csomagból kimaradt, vélhetően azért, mert ilyen rövid idő alatt nehezen lenne ellenőrizhető bármilyen visszaigénylés jogossága.” – jelezte H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Teljes átvétel a Privátbankár.hu oldalról