Kreatív a magyar

Tudjuk jól, ahogy a munkavállalók képesek minden féle kreatív dolgot létrehozni csakhogy kevesebbet kelljen dolgozniuk. Elbújnak, neteznek, beszélgetnek, bevásárolnak. Magyarán ellógják a munkaidőt. Ha tehetik. Sok helyen nem lehet, mert teljesítménybért kapnak, be vannak kamerázva, legálisan vagy sem, de figyelik a számítógépeiket.
Az azonban, amit most a munkáltatók művelnek, az hogy is fogalmazzak finoman, eszelős! Kreativitásban a munkáltatók olyanokat találnak ki, mint fizetéscsökkentés, bejelentés csökkentése a szabadság beáldoztatása vagy éppen hétvégi munka orrba-szájba.
Az is tiszta sor, hogy az is ezt csinálja, aki nehéz helyzetbe került, az is akinek csökkent csak a rendelésállománya, és az is akinél erre semmi ok. Magyarán a dolgozóknak az az érzése: a rendkívüli helyzetben bármit meg lehet tenni velük.


A home-office egyenes út a szabadsághoz


A dunaújvárosi acélműnél, a Dunaferrnél a dolgozók 70 százaléka a termelésben dolgozik, náluk szó sem lehet otthoni munkavégzésről, de az adminisztratív munkakörökben kérhetik a home-office-t. Ezekkel a feltételekkel:
• az otthoni munkavégzésben a heti 5 napos munkahetet 3 napra csökkentették,
• a maradék napokra szabadságot kell kivenni, fizetettet vagy fizetés nélkülit.
A szabadnapokon nem kell dolgozniuk az otthon maradóknak, viszont aki fizetés nélküli szabadságon van, annak fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, napi 257 forintot, és itt jegyezzük meg, minden fizetés nélkülinek minősülő nap kitolja a nyugdíjba vonulás dátumát is.
A dolgozók nehezményezik, hogy a szabadságukból is be kell áldozni, ha otthonról dolgoznának. Az üzemi tanács pedig azt, hogy nem egyeztettek velük előzetesen erről a rendelkezésről.
Van ahol azért vetetik ki a szabadságot, mert úgy gondolja a tulajdonos, hogy nyárra ismét szaladhat a szekér és a dolgozó akkor már ne akarjon szabadságra menni, hisz home-office-ban már épp eleget lógatta a lábát.
Sajnos azonban bármennyire is sérelmezik a megoldást a dolgozók, munkajogilag nincs kivetnivaló ezen alkalmazott módszerben. Nyilván a munkavállaló eldöntheti, hogy legyen biztosítva és maradjon meg az állása, de nyirbálják meg a lehetőségeit.
Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy a mostani krízishelyzet mindenkitől engedményeket, megértést követel. De együttműködést, kommunikációt is. Sajnos a mi kormányunk egyenlőre elzárkózik a jövedelmek kipótlásától, így a megoldás a munkáltatókra hárul. Azokra is, akiknek egyébként erre semmi szüksége…
Csakhogy a veszélyhelyzet miatt március 18-án kiadott kormányrendelet ráadásul felülírta a korábbi szabályozást, azóta a munkáltató egyoldalúan és időkorlát nélkül elő is írhatja az otthoni munkavégzést, valamint a távmunkát is elrendelheti. Egyébként a veszélyhelyzet alatt a Munka Törvénykönyvétől eltérő megállapodást is köthet a munkaidő-beosztásról a munkáltató a dolgozó beleegyezésével. No itt jön a lényeg: beleegyezésével! És ki az aki önként el akarja veszíteni az állását…?


Három műszak mellett még hétvégén is kell dolgozni


Egy kisgyermekes édesanya azt panaszolta, hogy az állandó három műszak mellett már hétvégente is egy-egy napot dolgozniuk kell a Coloplast Hungary Kft.-nél. Miközben a gyerekek is otthon vannak, a háztartást is el kell látni, és aggódnak amiatt is, hogy tömött buszokon kell bejárniuk a járvány kellős közepén a munkahelyre.
A Coloplast két egységében – Tatabányán 2200, Nyírbátorban 2300 munkavállalóval – teljes gőzzel folyik például a sztómás, inkontinenciás termékek gyártása, amelyek nélkül a rászorultak nem tudják emberhez méltóan élni az életüket. Jelenleg azért van szükség túlmunkára, mert a járvány az egész világban fennakadásokat okozott, illetve többszörös keresletet generált a termékeik iránt. Hangsúlyozták, a túlmunkavégzés a járványügyi helyzet miatt nélkülözhetetlen, és azt a jogszabályok maradéktalan betartásával rendelték el, amire az előírt túlmunkapótlék felett extra jutalmat biztosítanak. Ezzel honorálják a vezetők és a dolgozók extra erőfeszítéseit, aminek köszönhetően időben el tudják juttatni a létfontosságú termékeket a felhasználókhoz.
A Coloplastban a veszélyeztetett munkavállalói csoportokat felmentették a munkavégzés alól, nekik állásidőt biztosítanak, amire alapbér jár. Ez a lépés is súlyosbította azonban a túlmunkaigény mellett még inkább érezhető munkaerőhiányt. Termelésüket folyamatosan bővítik, és a nyomás enyhítésére új munkavállalókat keresnek.
Elvonatkoztatva a konkrét esettől, és általánosítva a kérdést: most el lehet térni a Munka Törvénykönyvétől a munkaidő-beosztásnál, de mint az ügyvédi iroda munkajogászai hangsúlyozták, ha a munkavállaló nem járul hozzá, hogy heti pihenőnapján vagy heti pihenőidejében dolgozzon (és a kollektív szerződés sem rendelkezik erről), akkor a munkáltató jogtalanul járhat el.


Egyéb zseniális ötletek


Nehéz helyzetében lévő társaság három lehetőséget ajánlott fel a munkatársainak:
• a bérük megfelezése mellett folytatják a munkát (a munkaszerződést közös megegyezéssel módosítva),
• megkaphatják a bérük negyedét, és nem kell dolgozniuk (szerződésmódosítással),
• vagy szabadságra mehetnek.
Amennyiben a dolgozók nem élnek egyik lehetőséggel sem, a munkáltató kilátásba helyezte a munkaviszonyuk megszüntetését.
A munkajogászok szerint általánosságban a járványügyi helyzet a munkáltató működésével összefüggő ok lehet, és így lehetőséget ad a felmondásra, de van mód az állományban tartásra is. Felmondáskor a munkavállalónak a felmondási idő felmentéssel nem érintett részére alapbér, a felmentési időre pedig távolléti díj jár, és végkielégítés is járhat legalább három év munkaviszony után. Ha a munkavállalót állományban tartják, de nem foglalkoztatják, fő szabályként alapbért kell fizetni neki, ám el lehet térni ettől, és a felek bércsökkentésről is megállapodhatnak.
Egy szó, mint száz: jelenleg a munkáltatók igen változatos módszerek eszelnek ki arra, hogy hogyan rövidítsék meg a munkavállalóikat. Aztán majd kiderül, hogy a munkavállalók ezt hogyan fogják „meghálálni”. Egyet tudni kell: eddig a munkavállalók lehettek nyeregben, most a munkaadók. Igen, egyszer fent, egyszer lent. És nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem is magyarok lennénk, ha a magyar kormány valóban támogatná a munkaadókat, ha a munkaadók nem mocskos módszereket alkalmaznának, ha a munkavállalók megértenék, hogy egy kicsit most nekik is áldozni kell.
Ha, ha, ha. Megannyi. Sajnos meglátszik, hogy nagyon messze vagyunk még a nyugati gondolkodástól. De ez egy másik történet.

A 24.hu cikkének részbeni felhasználásával