Jól szerepelt idén is a magyar csapat a WorldSkillsen

Tavaly is beszámoltunk a budapesti WorldSkill eredményekről, amikor is a magyar fiatalok szép sikereket értek el. Idén sincs ez másként, mert az augusztus 22. és 26. között megrendezett Szakmák Olimpiájaként is emlegetett WorldSkills versenyen, az oroszországi Kazanyban szintén örülhetünk a magyar ifjaknak.

Összesen 22 szakmában indul magyar versenyző, a kertészethez köthető szakmák közül kertépítésben és virágkötészetben mérették meg magukat eddig a magyar fiatalok. A kertépítő tandem kiválósági éremmel tért haza.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen, aminek a KAZAN EXPO nemzetközi kiállításai központ adott otthont, 63 ország több mint 1300 versenyzője vett részt 56 szakmában. Magyarország 22 szakmában 24 versenyzőt indított, így az idén minden eddiginél nagyobb létszámban képviselték Magyarországot a versenyzők.

A négy napon át tartó megmérettetésben a magyar szakmai válogatott kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Aranyérmet szerzett bútorasztalos szakmában Simon Krisztián, aki egyben a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kiválósági érmes kertépítők felkészítő tanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával; Fotó: SkillsHungary

A magyar csapat tagjai 11 kiválósági érmet kaptak a szakmájukban elért átlag fölötti teljesítményéért. Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami országunk eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimír Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elmondta, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek. Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatása van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában, nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat, értékelte az eredményt Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára is. Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni. Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készítik fel fiataljaikat. A kazanyi WordlSkills versenyen a szakmai tudás és a fél éven át tartó koncentrált fölkészülés hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket – mondta Pölöskei Gáborné.

Kató Szabolcs Áron virágkötő munka közben. Csupán két pont választotta el a kiválósági éremtől; Fotó: VVVMSzE

Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Virágkötő szakmában Kató Szabolcs Áron indult, aki a 22 versenyzőből a 13. helyezést érte el. 698 pontot szerzett, így csupán 2 ponttal maradt le a kiválósági éremről, tudtuk meg Boros Attila mester virágkötőtől, Szabolcs fölkészítőjétől.

A kazanyi 45. WorldSkills világversenyen magyar szakmai válogatottja; Fotó: SkillsHungary

A 4 napos eseményt összesen 200 ezer fő látogató tekintette meg a helyszínen, a nyitó- és záróceremóniát pedig élőben lehetett követni az interneten.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu