Nem enyhül a nyelvvizsgaszigor – pedig többen szeretnék

Nem enged a kormány a hallgatói önkormányzatnak, vagyis 2020-tól nyelvvizsga nélkül senki nem mehet egyetemre vagy főiskolára – tudatta az ATV Híradója. A hallgatói szervezet a határidő kitolását szerette volna elérni, mivel most van olyan képzés, ahol a jelentkező diákok hetven százalékának nincs nyelvvizsgája.

Az angol nyelvtan fortélyait tanítják a fővárosi Zrínyi Miklós Gimnázium 11-es diákjainak, sokan azonban már az érettségire rendelkeznek nyelvvizsgával. “Tavaly májusban angolból középfokú nyelvvizsgát tettem, mivel apukám görög ezért abból is középfokú nyelvvizsgát tettem. Viszont még a spanyolt, amit még itt a gimnáziumban tanulok abból is majd terveim között szerepel a nyelvvizsga” – mesélte Klicász Szpirosz.

A kormány tervei között szerepel, hogy a középiskolás diákok részt vehetnének egy kéthetes külföldi tanfolyamon, ezzel a segítve a nyelvtanulást. Sajtóhírek szerint még az őszi választások előtt próbautakra küldhetik a gyerekeket.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NySzE) alelnöke szerint ezért lenne szükség felzárkóztatásra – ahogyan arról már korábban mi is beszámoltunk -, ugyanis vannak olyan települések, ahol meglehetősen alacsony színvonalon folyik az idegen-nyelvoktatása.

Az elnökhelyettes szerint ezeket a hallgatókat segíteni kellene, és átmenetileg egy felvételi-mentő programot be lehetne iktatni, amely a diploma-mentő programhoz hasonlóan működne.

A felsőoktatásba jelentkezők harminc százalékának ugyanis nincs nyelvvizsgája, pedig a tervek szerint 2020-tól ez kötelező lesz a felvételihez. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján elhangzottak szerint van olyan képzés, ahol 60-70 százalék nem tudná teljesíteni a kötelező nyelvvizsga feltételét: ilyen a műszaki, pedagógiai és agrárképzés.  „A felsőoktatás olyan területein, ahol érezzük, hogy szakember hiány van és szükség lenne a magas diplomás arányra, ott egészen biztosan el kell mennünk a falig” – jelentette ki Murai László, a HÖOK elnöke.

Ezért, a HÖOK a tárgyalásokat szeretne a 2020-as határidő kitolásáról, vagy a kiemelt szakoknál engedményeket szeretne elérni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban minderre úgy reagált: hogy nincs és nem is várható semmilyen változás a megjelent rendelkezésekben, amelyek szerint 2020-tól a felsőoktatásba történő felvétel alapfeltétele lesz.

A szigorítás miatt biztosan felülvizsgálják a pontszámítási szabályokat, és magukat a ponthatárokat is. De azt még nem lehet tudni, hogyan alakítják át a rendszert.

Egyetértünk: kell a használható nyelvtudás, de erőszakkal az orosz sem ment anno…