Szakképzésről és felnőttképzésről

A szakképző intézmények új generációja kezdi meg működését

Az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakképző intézmények, illetve általuk általánosan a szakképzés teljes tartalmi és infrastrukturális megújítását tervezi.

Palkovics László miniszter a Miskolci Egyetemen tartott előadásában kifejtette, hogy cél nemcsak a szakképzés vonzóvá tétele az iskolaválasztási korú fiatalok számára, hanem ezen túlmenően, a cégek számára megfelelő és naprakész szaktudással rendelkező, digitális technológiákat naprakészen alkalmazni képes munkavállalók képzése. Hosszú távú cél a társadalom, az új generációk kreativitásának erősítése, általuk innovatív, regionális és nemzetközi piacokon is versenyképes vállalkozások létrehozása. Kiemelt stratégiai cél olyan innovatív technológiát alkalmazó vállalkozások támogatása, amelyek tevékenysége a közlekedési és energetikai fejlesztésekre irányul.

A társadalmi-gazdasági előrelépést alapvetően a szakképzés reformja, a szakképzés közeljövőben országos szinten meginduló nagyarányú fejlesztése fogja megalapozni. Ennek pilot-projektje Miskolcon fog megvalósulni, 6,5 milliárd forintos keretösszegből.

Vállalati Képző Központok hálózatának létrehozása a cél a közeljövőben

Pölöskei Gáborné,az  Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott előadásában kifejtette, hogy változtatni kell azon a tendencián, hogy – általánosan a nagyvállalatoknál – kizárólag a saját dolgozók képzését szolgáló központok működnek. E magas színvonalú, piacképes tudást adó képzőhelyeket meg kell nyitni mindazon földrajzi és infrastrukturális értelemben vett szomszédos szereplők felé, amelyek az adott nagyvállalat működési környezetét alkotják. E környezet talán leglényegesebb, elsődleges elemei az adott nagyvállalat környezetében megtalálható szakképző iskolák. A minisztérium célja olyan működési és jogi környezet megteremtése, amely képes ezeket a meglevő, magas színvonalú képzési kapacitásokat olyan formában hatékonyan felhasználni, amely egyszerre előnyös az adott nagyvállalatnak, a nagyvállalat beszállítói körét alkotó vállalatok számára egyaránt – illetve a szakképzés színvonalának növekedésével az ország teljesítőképessége számára is.

Danajka Noémi a Pénzügyminisztérium osztályvezetője elmondta, hogy milliárdok állnak rendelkezésre a GINOP pályázatok révén arra, hogy támogassák a munkavállalók képzését a nagyvállalatoknál, illetve a kkv-knál. További milliárdok állnak rendelkezésre vállalati képző központok megalapítására. A támogatás elnyerésének feltételei között megtalálhatók olyan feltételek, amelyek kifejezetten az élethosszig tartó tanulást erősítik, ilyen pozitív értékelési szempont például az alacsonyabb végzettségűek képzésbe történő bevonása, az erre tett vállalások teljesítése.

 

Kép forrása: pestisracok.hu