Ingyenessé válik a nyelvvizsga

Ingyen szerezhetik meg első nyelvvizsgájukat 2018-tól a 35 évnél fiatalabbak. Ez persze nem csak azt jelenti, hogy a középiskolások, hanem mindenki, aki még nem töltötte be a 35. életévét és az első nyelvvizsgáját készül letenni.

Az ingyenesség azonban nem azt jelenti, hogy kifizetik helyettünk a vizsgadíjat, hanem azt, hogy ad. 1. sikeres nyelvvizsgát kell tenni, ad.2. az Új Nemzedék Központtól kell annak visszafizetését igényelni. Ezzel természetesen a tanuló is arra van kényszerítve, hogy lehetőleg sikeres nyelvvizsgát tegyen. A másik fontos kitétel, hogy nem igényelhető a visszafizetés csak a szóbeli vagy csak az írásbeli részre, azokat együttesen kell letenni.

Ami lényeges elem, hogy nem csak a középfokú, hanem ha az az első, akkor a felső fokú nyelvvizsgára is vonatkozik. De az ingyenességhez mindenképp 2018-ig várni kell, ugyanis csak januártól lehet majd a vizsgadíjat visszaigényelni. Magyarországon a vizsgák jellemzően 25-35 ezer forintba kerülnek, a térítési díj azonban egységesen 34.500 forint lesz. A külföldi nyelvvizsgákra vélhetően a támogatás nem terjed ki, és idehaza is csak az akkreditált vizsgaközpontok keretében szervezett vizsgákra lesz az ingyenesség igénybe vehető.