Még mindig az utolsók! – angol nyelvtudás Európában

Ismét a cseh Jakub Marian oldaláról szemezgettünk egy igen tanulságos térképet megpillantva ott…

Az angol nyelvet beszélők sokszor teszik fel a kérdést: miért is kell nekem más nyelvet tanulni, tanuljon más angolul? Igaz, hogy az angol a legkedveltebb tanult idegen nyelv a világon, mégis csak a népesség kis százaléka képes társalgási szinten beszélni.

Európa tradicionálisan angol-orientált, a világ többi részéhez hasonlóan, és a legtöbb európai polgárnak több kevesebb kapcsolata van, vagy kell, hogy legyen az angollal. És amikor ennek ellenére beszédre kerül a sor a profizmustól igen távol kerülnek a beszélők, még ha magukat angolul beszélő, értő embernek is tartják.

Az alábbi térkép, országonként azt a százalékos arányt mutatja, hogy az angolul beszélők közül milyen arányban képesek a folyamatos társalgás fenntartására. A felmérést 2012-ben az Eurobarometer készítette, olyan alapon, hogy a megkérdezetteket interjú formájában kérdezték ki, így rögtön tesztnek vették őket alá.

Amint a térképen látható, mi magyarok a legutolsó helyen szereplünk a folyamatos angol társalgási képességünk alapján. Elkeserítő, még akkor is ha a diploma megszerzésének egyik alapfeltétele, hogy nyelvvizsga legyen. Ebből is látszik, hogy nem a nyelvet akarjuk megtanulni, csak egyszerűen a vizsgát akarjuk letudni. Csak reménykedhetünk, hogy az eltelt négy évben az arány javult, de ne adjuk fel.

Számtalan beszéd centrikus nyelviskola létezik, és vélhetően a rengeteg külföldre távozott magyar egy kicsit javítani fog az arányon. De ha te is abban gondolkodsz, hogy külföldön keresel munkát, akkor használd ki például a Business Focus nyelviskola nyújtotta lehetőségeket is, hogy ne csak te, mi se szégyenkezzünk a nyelvtudásunk miatt.

conversation-english-eurobarometer

Forrás: jakubmarian.com