Lesz diploma nyelvtudás nélkül

Sajnos a magyar nyelv sajátosságai miatt, illetve a magyarok általános idegenkedése a különféle nyelvek megismerésére, közismert. Ezért volt igen csak megsüvegelendő, hogy a diploma kiadásának feltétele volt – most már fogalmazzunk így – a szükséges szintű nyelvvizsga megléte.

Élelmesebbek már a középfokú képesítés időszakában meg is feleltek ennek az elvárásnak és rendszer lett abból, hogy az egyetemek már majdhogynem bemeneti feltételnek kezelték a nyelvvizsga meglétét. Annyi bizonyos, hogy a gimnazisták lelkesen nyomták az emelt érettségit és nyelvvizsgákat, hogy plusz pontokat szerezzenek az egyetemi felvételhez.

Ám most már nem minden diplomához lesz kötelező a nyelvvizsga, ahol azonban a végzettség megszerzéséhez kötik az idegennyelv-ismeretet, azok az intézmények maguk lesznek felelősek ennek oktatásáért és az elvárt tudásszint felméréséért – derült ki a most benyújtott, a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatból.

Csák János innovációs és kulturális miniszter még júliusban közölte, hogy átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert 2024 szeptemberétől, és eltörlik a diploma megszerzéséhez elvárt nyelvvizsga-kötelezettséget.

A tárcavezető akkor azt is említette, hogy a nyelvvizsgáztatás mellett a nyelvoktatásban is autonómiát adnak az egyetemeknek. A kedd éjjel suttyom kormányműszak benyújtotta a felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslatot, amelyben mindezt részletezik. 

Így mostantól az adott felsőoktatási intézménynek kell majd arról gondoskodnia, hogy a nála megszerezhető szakképzettséghez szükséges nyelvet megszerezzék a hallgatók. A diplomához elvárt nyelvismeretet a tantervbe beépítve az intézmény oktatja majd, és a vizsga lehetőségét is meg kell teremteniük, ami lehet államilag elismert nyelvvizsga vagy egyéb tudásszintmérés. 

A kormány ezt a lépést azzal indokolta, hogy a nyelvvizsga nem biztosít a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő szaknyelvi ismeretet. Célszerűbbnek tartották a végzettséghez igazodó idegennyelv-tudás oktatását a felsőoktatási intézmények hatáskörébe helyezni, ahogy az elvárt tudásszint ellenőrzését is.

Szerény véleményünk szerint ennek az indoklásnak semmi köze a valósághoz – ezen persze meg sem lepődünk – inkább ahhoz, hogy az egyetemeknek osszanak ki egy sallert, illetve ami ennél is fontosabb: nincs már elegendő nyelvtanár sem a közoktatásban, mert aki tudott, akart az külföldön kereste meg a boldogságot. A nyelvtanárhiányt pedig ennyire egyszerű kirakni az ingyenes oktatás köréből.

Ne ámítsuk magunkat, ezzel a lépéssel megint csak visszafelé léptünk, nem előre! még kevesebben fognak beszélni nyelveket, de valószínűleg pont ez a cél.