Új egyetemi felvételi rendszer

Jelentősen átalakul 2024-től az egyetemi felvételi rendszer.

Közel követhetetlen, hogy mikor és milyen feltételekhez kell alkalmazkodniuk azoknak, akik érettségi után szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban, akár egyetemen, akár főiskolán tennék azt – írja az eheti HVG.

Ráadásul 2024-től újra változik az egyetemi felvételi rendszer – ami előtt az egész felsőoktatás értetlenül áll, hiszen a 2005-ben bevezetett új rendszer hibáit mára sikerült kiküszöbölni, mostanra működik. 2024-től is 400 pont jár majd az iskolai eredményekért és az érettségiért, ám nem az eddig megszokott módon. Eddig 200-200 pont járt mindkettőért, illetve lehetőség volt az érettségi eredmények duplázására, ha az több felvételi pontot eredményezett.

2024-től ez utóbbi lehetőség megszűnik, és csupán 100 pont jár az iskolai teljesítményért, 300 pedig az érettségiért. Ez utóbbi azonban csak az emelt szintűvel szerezhető meg, a középszintű érettségi esetében 200 pont lesz a maximum. A diákoknak nagyon oda kell tehát figyelniük, milyen tantárgyból érettségiznek, ugyanis az egyetem a jövőben előírhatja azt is, az eddig kötelező négy érettségi tárgy mellett milyen ötödik tárgy érettségije kell még a felvételhez.

Ez csak azért probléma, mert ha valaki két különböző képzésterületi szakra akar menni, például jogász és nemzetközi kapcsolatok szakra adja be jelentkezését, akkor akár hat vagy több tárgyból kell majd vizsgáznia, attól függően, az adott egyetem melyeket írta elő a szakra felvételizőknek.

A felvételi azonban a jövőben is 500 pontos lesz, ezen belül pedig százat az egyetemek saját hatáskörben oszthatnak ki, akár a szóbeli meghallgatás lehetőségét is megteremtve. Ebbe a 100 pontba sokminden beleszámíthat: egyetemenként szakon belül kell eldönteni, hogy hogyan tudják a lehető legtöbb diákot bevonzani.

Ráadásul az idő is sürgeti a tanulókat, többen vannak, akik már most is késésben vannak, mivel a most 11. osztályba lépőknek például legkésőbb már ezen a héten kell fakultációkra jelentkezniük, azonban akik nem tudják pontosan, hogy milyen szakon szeretnének továbbtanulni, azok nagy bizonytalanságban vannak.

Forrás: HVG