Freund Tamás az MTA élén

Freund Tamás működőképes kapcsolatot és kölcsönös bizalmat szeretne kiépíteni a kormánnyal.

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) július 8-i online sajtótájékoztatóján a köztestület frissen megválasztott elnöke. Freund Tamás akadémikust az MTA 193., tisztújító közgyűlésének előző napi lezárult, 24 órás online szavazásán választották elnöknek a leadott szavazatok 58,51 százalékával.

Első elnöki sajtótájékoztatóján Freund Tamás hangsúlyozta: minden tudományterületen, politikai hovatartozástól függetlenül tiszteli a kiválóságot, a gyengéket pedig továbbra is kritizálni fogja.

A sokféleség a fejlődés záloga; attól, hogy valaki másképpen látja a világot, még nem lesz rossz tudós – mondta el. Mint hozzátette, az MTA nemzeti kincs, a tudomány és a politika együttműködése pedig nemzeti érdek; a tudomány és a politika világának megalkuvásmentes kapcsolata, kölcsönösen előnyös együttműködése az ország fejlődésének alapvető feltétele.

Freund Tamás újságírói kérdésre elmondta: célja, hogy az MTA közelmúltban kiszervezett kutatóhálózata visszakerüljön az akadémia égisze alá, mielőtt azonban ezt kezdeményezné, működőképes kapcsolatot és kölcsönös bizalmat szeretne kiépíteni a kormánnyal.

Az elnökjelöltek szavazásán 429 fő vett részt. Freund Tamás 251 igen szavazatot kapott (58,51 százalék), Pléh Csaba 169-et (39,39 százalék). A főtitkárjelöltekre 425 fő szavazott. Kollár László Péter 278 igen szavazatot kapott (65,41 százalék), Blaskó Gábor 136-ot (32 százalék). A főtitkárhelyettes-jelöltekre 428 fő szavazott. Erdei Anna 298 igen szavazatot kapott (69,63 százalék), Demény Attila 124-et (28,97 százalék). Lamm Vandát az igen szavazatok 52,47 százalékéval, Hudecz Ferencet 57,28 százalékával választották alelnökké, Kertész Andrással (43,67 százalék), illetve Bokor Józseffel (41,78 százalék) szemben. A harmadik alelnöki pozícióért újabb szavazást írtak ki, itt Balázs Ervin, Kosztolányi György és Szathmáry Eörs közül utóbbi kettő maradt versenyben – áll a közleményben. Forrás: MTI, ATV