Nem ördögtől való: digitális nyelvvizsga

A XXI. században miért is lenne földtől elrugaszkodott ötlet az, ha valaki a nyelvvizsgáját akár digitálisan szeretné letenni. Nos az iTOLC rendszerben már erre is van lehetőség. Az iTOLC általános nyelvvizsgát angol és német nyelvből lehet letenni, a vizsgák egynyelvűek, és négy szinten érhetők el.

A fiatal generáció jelentős része digitális bennszülöttnek számít, akik számára a digitális eszközök magabiztos használata már nem jelent kihívást. A fejlesztést megelőző kutatások azt támasztották alá, hogy sokuk inkább választana olyan nyelvvizsga formát, ahol a vizsga digitális környezetben zajlik, hiszen a nyelvhasználatra is leginkább digitális környezetben kerül sor. E fejlesztés eredményeképp létrejött Magyarország első teljesen számítógépes nyelvvizsgája, ahol minden készség mérése számítógép segítségével történik.

Az iTOLC nyelvvizsga megfelel a magyarországi nyelvvizsga akkreditációs előírásoknak, amelynek alapján 2019. márciusában megkapta az akkreditációt a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK).
A vizsga során mind a négy készség (írás, olvasás, beszéd, hallás utáni értés) mérése számítógépen történik. Bár a tudásellenőrzés virtuálisan zajlik, nincs lehetőség visszaélésre, ahogy a lámpaláz vagy az egyéni szimpátia is kevésbé ronthat az esélyeken. Előny továbbá, hogy az írásbeli vizsgáknál nem okozhat galibát az olvashatatlan kézírás, ráadásul teszteredmények egy részét gép elemzi, így a kiértékelés sokkal hatékonyabb, hibamentesebb és hamarabb kap visszacsatolást a vizsgázó. Ez pedig mind a nyelvtanuló esélyeit növeli. Nyilván ennek a rendszernek is lesznek buktatói vagy hátrányai, de mindenképp üdvözlendő. És miért is ne lehetne így vizsgázni, ha már a KRESZ-ből is hasonló elvek mentén teszünk vizsgát. A fejlesztők azt ígérik, hogy a budapesti vizsgahelyszín mellett hamarosan megnyílnak az iTOLC nyelvvizsga vidéki vizsgahelyei is, összesen további tizenegy városban.