Hiányszakmák a jövőből

Nyilvánosságra hozták a 2019/2020-as tanév hiányszakmáinak listáját. Ebből jól látható, hogy milyen végzettségű szakemberekből van/lesz hiány a fővárosban.

Nyilvánosságra hozták a 2019/2020-es tanévben Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosultak körét, amelyre a szakképzésben részt vevő tanulók a tanulmányi eredményük alapján lehetnek jogosultak.

Ezzel együtt nyilvánosságra hozták a 2019/2020-as tanév hiányszakmáinak listáját is.

Ez a lista jó információ azoknak, akik szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnának tovább (azok ugyanis, akik a listán szereplő szakmák közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak), de az OKJ-s képzéseket kereső felnőtteknek is segíthet, ezekkel a végzettségekkel ugyanis rövid idő alatt munkát találhatnak.

A szakmák, tételesen:

asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gyakorló ápoló, eladó, kőműves, ipari gépész, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó, pék, vegyész technikus, szociális gondozó és ápoló, szociális asszisztens, magasépítő technikus, hegesztő, dísznövénykertész, villanyszerelő, női szabó, húsipari termékgyártó, szakács, informatikai rendszerüzemeltető, gépgyártástechnológiai technikus, vasútforgalmi szolgálattevő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, virágkötő és virágkereskedő, víz-, csatorna- és közmű- rendszerszerelő.