Az angol már nem elég, tudj másikat és keress arcátlanul

A mai álláshirdetések között már aligha találunk olyat – persze bizonyos szinttől – ahol ne lenne alapelvárás az angol nyelv ismerete. Szerencsére ezt ma a fiatalok már természettől eredően alapként is kezelik. De vajon kereshet-e és ha igen mennyivel többet az, aki ezen kívül bír még idegennyelv ismerettel? És melyik legyen az a nyelv.

 

Nyilván meglepő, ha egy mai fiatal, mondjuk negyven alatt nem beszél idegen nyelvet. A multikulturális világunkban az angol lett a közvetítőnyelv, így annak ismerete elengedhetetlen. És az sem mindegy, hogy milyen szinten kommunikálunk. A mai ifjoncoknak már meg van az a lehetősége, hogy sokkal több módon – mozi, TV, rádió, újság, internet – szívja magába a nyelv ismeretét.

Az első nyelvet megtanulni általában kínkeserves, nem élvezhető és igen drága mulatság. Az időről nem is beszélve. Idehaza általában az angol és a német az elsődleges, de például a gyerekeim, akik a németet választották, talán már kicsiny koruk ellenére is felfogták, hogy az angol akkor is szükséges, ha németül még oly jól is fognak beszélni.

 

Legyen hát az alap az, hogy valaki az angolt bírja, még csak nem is középszerű szinten. De mi legyen a második, harmadik vagy talán a negyedik nyelv. Az első, amit itt tudnia kell, hogy milyen területen szeretne boldogulni. Milyen multi az, amelynél el tudja képzelni az életét, melyik az a szakterület, ami megfogja. Az idegenforgalomban manapság az angol turisták mellé a második helyen lassan nem a németek, hanem az olaszok, spanyolok vannak. Nyilván, aki latin nyelvet választott elsőnek, annak könnyebb egy másik latin nyelvet elsajátítania második ként. Ugyan ez igaz a germán nyelvekre is. Mérlegelni kell azt is, hogy melyik hozza azt a plusz pénzt, amelyik ismeretével többletbevételhez jutunk. Mert csak azt fogják fizetni, amelyikre igény van.

Tetszés alapon tehát ne döntsünk! Jellemző tehát, hogy az angol a munkanyelv, így lotto_szerencse_penz1249550507idehaza a szolgáltatóközpontokban a második helyre szorul a német és a francia, a harmadikon az olasz és spanyol páros áll. De például igen keresett a holland, a cseh és a lengyel nyelv ismeret is. A keleti nyitás jegyében pedig megint keresett a mai 40-es és afölötti korosztály utált orosz nyelv.

Kevésbé keresett, de ha jó helyre kerülünk akkor gazdaságos lehet a skandináv, az arab, a héber és a kínai nyelv tudása.

Hol jelentkezik ez a fizetésben? Ott, hogy a tapasztalat nélkül, de jó nyelvpárost választó akár százezer forinttal is többet kereshet a csak angolt megkívánó munkahelynél. A tapasztalat és a gyakorlat pedig újabb százassal dobhatja meg a jövedelmet. A ranglétrán lépdelve pedig egyre többet kereshetünk és egyre kevésbé lesz szükség a több nyelvtudásnak.

Ami pluszt jelenthet, az a szakmai anyaggal bővített nyelvismeret, akár pénzügyi, turisztikai, gazdasági, stb. területeken, amiket csoportunkhoz tartozó képzési helyeken is el lehet sajátítani.