A magyar rovat cikkei

 • Kompetencia: a magyar diákok gyengék, Tudás: a magyar diákok erősek

  Kompetencia: a magyar diákok gyengék, Tudás: a magyar diákok erősek

  Egy objektív újságíró nem fűzhet személyes véleményt egy olyan cikkhez, ami tényeken alapul. Most mégis megteszem. Évről évre görcsöt kapok a PISA felmérés eredményeinek nagyhangú közlésén! Igen. Alább itt a friss eredmény, ami megint rosszabb, mint tavaly. Akkor 477 pont volt az elért eredményünk, most 472. Igen, tudomásul kell venni, hogy a kompetencia felmérésekben alulteljesítünk. Illetve nem kell tudomásul venni, tenni, küzdeni kell ellene! Valóban nem jó, hogy ez így van. De egyszer tegyük már mellé, hogy a magyar diákok tarolnak a tudásalapú felméréseken és diákolimpiákon!


 • A magyarok furák – így látnak minket a külföldiek

  A magyarok furák – így látnak minket a külföldiek

  Bizonyára az alábbiaknál több olyan magyar szokást fel lehetne sorolni, amelyre a külföldiek hüledezve felhúzzák a szemöldöküket, a Matadornetwork hetet emelt ki ezek közül. Nyilván nekünk egyik sem meglepő, de gondolkodjunk egy kicsit más agyával.


 • Megjelent az új Magyar Helyesírási Szótár

  Megjelent az új Magyar Helyesírási Szótár

  Megjelent az új Magyar Helyesírási Szótár Szeptemberben megjelent a Magyar Helyesírási Szótár 12. javított kiadása, amelyben az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága igyekszik a nyelvi változások és a mindennapi élet után haladni. A tartalomra vonatkozó találgatások már évekkel ezelőtt elkezdődtek, az biztos, hogy az ésszerű-észszerű vita most végre lezárult.