MEGALAKULT A FOGYATÉKOSSÁGÜGYI TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG

Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság néven javaslattevő, véleményező, tanácsadói tevékenységet végző testületet hívott létre a Kormány, amelyben elsősorban az áprilisban elfogadott, 11 évre szóló országos fogyatékosságügyi programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztetnek a résztvevők. Az alapító ülésre 2015. október 12-én került sor. A Bizottság munkájában állandó meghívottként a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vesz.

Fogyatékossággal is lehet teljes életet élni, ehhez az állam segítségére és az egyén akaratára együtt van szükség – mondta az emberi erőforrások minisztere a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság, budapesti alakuló ülésén.

Balog Zoltán közölte, a testület megalakulása jelzi, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Utalt arra, hogy a most megalakult bizottságon kívül mindössze három tárcaközi testület működik: az uniós koordinációért és a nemzetpolitikáért felelős, valamint a cigányügyi bizottság.

Felidézte, tavasszal fogadta el az Országgyűlés az országos fogyatékosságügyi programot, amely meghatározza a teendőket a szociális szolgáltatások, a képzés, a foglalkoztatás és az egészségügy területén. Hozzátette: az új bizottság feladata a szakmaközi koordináció lesz.

Közölte, a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szívügye volt, ő küzdött azért, hogy a kiemelt bánásmódot a kormányzaton belül ebben a formában is megkapja a terület.

A miniszter két elemet emelt ki, ahol e területen már láthatók az eredmények. Az egyik a korai gyerekkori intervenció ügye, amelyben a szociális, az egészségügyi és köznevelési szféra szoros együttműködésére van szükség a gyerekek fejlesztése érdekében. A másik – folytatta – a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, amelyben éppen a közelmúltban sikerült előrelépni az új közbeszerzési törvény módosításával.

Balogh miniszterA változtatás lényege, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek – az uniós értékhatár alatt – a közbeszerzés alóli mentességet kapnak, akár termékről, akár szolgáltatásról van szó. Ez a munkahelyteremtésben és a piacszerzésben komoly előrelépést jelent a számukra – fűzte hozzá.

A módosítás eredményeként több száz új munkahely jöhet létre a megváltozott munkaképességű embereknek.

A miniszter a társadalmi szemléletformálás fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, azt szeretnék elérni, hogy az ne csak az érintettek, a szülők és a szakma belső ügye legyen, hanem tényleg mindenkié. Fontosnak mondta azt is, hogy ne csak elfogadói legyenek, hanem minél több támogatója legyen ennek a közös ügynek.

Az alakuló ülésén mások mellett részt vett Szekeres Pál miniszteri biztos, Hegedüs Lajos, az Országos Fogyatékosságügyi Tanács társelnöke, továbbá az érintett minisztériumok, azok háttérintézményei, továbbá szakértőkként az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Központi Statisztikai Hivatal, az Oktatási Hivatal, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselői.

Czibere Károly júniusban jelentette be, hogy döntés született a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról, amely akkori közlése szerint rendkívül fontos koordinatív fóruma lesz a fogyatékosügynek az ágazatok közötti egyeztetésben és párbeszédben. Azt is mondta, a bizottságban elsősorban az áprilisban elfogadott, 11 évre szóló országos fogyatékosságügyi programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztetnek majd.

(Cikkünkre partnerünk a Krekk-Infó Nonprofit Kft. hívta fel a figyelmet. A cikk a Kormány oldalán jelent meg az MTI alapján.)